Η αντιπολίτευση της Ρουμανίας θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Η αντιπολίτευση της Ρουμανίας θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Florin Citu παρουσίασε στους βουλευτές στο κοινοβούλιο, στις 26 Μαΐου, το Σχέδιο Επανεκκίνησης και Ανθεκτικότητας (PNRR) σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) δεσμεύτηκε τελικά να υποβάλει πρόταση μομφής για το θέμα του PNRR στις 14 Ιουνίου, όπως ανέφερε το News.ro.

Κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση μπορεί να βασίζεται σε επαρκή υποστήριξη για να επιβιώσει της κίνησης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί από την αντιπολίτευση κυρίως για να επισημάνει τα μέτρα «λιτότητας» που σχεδιάζει η εκτελεστική αρχή σε σχέση με το PNRR.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Citu παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένας κατάλογος μεταρρυθμίσεων που πρέπει να πραγματοποιήσει η Ρουμανία, μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει για 30 χρόνια, όπως είπε.

Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ρουμανία και δεν επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο Πρωθυπουργός, απηχώντας τις απόψεις του Υπουργού Επενδύσεων και Ευρωπαϊκών Ταμείων Cristian Ghinea, ο οποίος απέρριψε την ιδέα μιας «λίστας υποχρεώσεων» που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης μετά από διαρροή λίστας μεταρρυθμίσεων στον τύπο.

Όσον αφορά το ίδιο το Σχέδιο Επανεκκίνησης και Ανθεκτικότητας (PNRR), συμπεριλαμβανομένου του συνημμένου καταλόγου μεταρρυθμίσεων,, το έγγραφο δεν θα δημοσιοποιηθεί πριν αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο Cristian Ghinea.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα στις 2 Ιουνίου. «Θα είμαστε μεταξύ των λίγων κρατών μελών της ΕΕ που δημοσιεύουν ολόκληρο το έγγραφο», σημείωσε ο Cristian Ghinea./ibna