Ο Kurti απέστειλε επιστολή στον Ηγούμενο Sava, εκφράζοντας την προθυμία του να επισκεφθεί τη Μονή Visoki Dečani

Ο Kurti απέστειλε επιστολή στον Ηγούμενο Sava, εκφράζοντας την προθυμία του να επισκεφθεί τη Μονή Visoki Dečani

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Hajrulla Çeku, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, έγραψε επιστολή στον Ηγούμενα της Μονής Visoki Dečani, Sava Janjić, εκφράζοντας την προθυμία του να επισκεφθεί το μεσαιωνικό μοναστήρι τις επόμενες ημέρες.

Ο Çeku είπε ότι περιμένουν μια απάντηση από τον Ηγούμενο Janjić για την επίσκεψη και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ενδιαφέρεται να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά, ιδίως τις Ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια. Ο Çeku επισύναψε επίσης την επιστολή όταν ο πρωθυπουργός Kurti εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί το Μοναστήρι Visoki Dečani στο εγγύς μέλλον για να συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

«Ως πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, θα προστατεύσω όλα τα μνημεία μας, και ιδιαίτερα τις Ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Κοσσυφοπεδίου χωρίς εξαίρεση αποτελούν πηγή υπερηφάνειας, ταυτότητας και εκπαίδευσης για το κράτος και τους ανθρώπους μας. Τα ιδρύματα του Κοσσυφοπεδίου έχουν αναλάβει αμέτρητες ενέργειες για την προστασία των πολιτιστικών δικαιωμάτων των μη πλειοψηφικών κοινοτήτων. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες μας να μπορούν να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα τα κοινά μας πολιτιστικά αγαθά με καθολικές αξίες», έγραψε ο Kurti στην επιστολή του.

Η κίνηση αυτή του Albin Kurti, έρχεται μετά την επιστολή που απέστειλαν η Υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου, η Donika Gervalla-Schwartz και ο Υπουργός Πολιτισμού, Νεότητας και Αθλητισμού, Hajrulla Ceku στον Εκτελεστικό Πρόεδρο του Europa Nostra, αφού αυτή η οργάνωση πρόσθεσε τον περασμένο μήνα τη μεσαιωνική ορθόδοξη Μονή Dečani στη λίστα απειλούμενων τόπων στην Ευρώπη./ibna