Οι μεταρρυθμίσεις στο Brčkο θα επιτύχουν εάν οι πολιτικοί και οι προστάτες μείνουν μακριά από τη δημόσια διοίκηση

Οι μεταρρυθμίσεις στο Brčkο θα επιτύχουν εάν οι πολιτικοί και οι προστάτες μείνουν μακριά από τη δημόσια διοίκηση

Το Brčko βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδομής της ΕΤΑΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και στην εστιασμένη δαπάνη κονδυλίων του προϋπολογισμού προς όφελος της κοινότητας στο σύνολό της, δήλωσε ο κύριος αναπληρωτής Ύπατος Εκπρόσωπος και επόπτης του Brčko, Michael Scanlan.

«Την Τρίτη, ο επόπτης πραγματοποίησε επίσκεψη στο« Komunalno Brčko »για να ενημερωθεί για την αγορά δύο φορητών υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο επιχορήγησης 1,5 εκατομμυρίων μάρκων που εγκρίθηκε από την Επαρχιακή Συνέλευση τον Οκτώβριο του 2020. Οι κινητοί υποσταθμοί θα βελτιώσουν την αξιοπιστία στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Brčko σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή άλλης τεχνικής διακοπής. Η επιχορήγηση χρηματοδοτεί επίσης τη φετινή τοποθέτηση καλωδίων 35 kW και 10 kW για την επέκταση της χωρητικότητας του λιμένα και τη διευκόλυνση νέων επιχειρηματικών επενδύσεων», δήλωσε το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου στο δελτίο τύπου.

Μαζί με τον εξοπλισμό τριών δημόσιων κτιρίων υγειονομικής περίθαλψης, για την  ενεργειακή απόδοση σε συνεργασία με το UNDP, αυτά είναι τα θετικά παραδείγματα της χρήσης των πόρων του Brčko προς όφελος της κοινότητας, πρόσθεσε ο επόπτης.

Ο Scanlan είχε επίσης συναντήσεις στο Λιμάνι Brčko και στους δρόμους του για να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του λιμένα και την αποκατάσταση της πρόσβασης βαρέων οχημάτων από την Κροατία και πέρα ​​από το λιμάνι του Brčko μέσω της νέας γέφυρας Gunja-Brčko.

Στη συνάντησή του με το «STUDEN & CO Holding», ο επόπτης ενημερώθηκε για το σχέδιο εφαρμογής της ειδικής συμφωνίας μεταξύ των περιφερειακών αρχών και του «STUDEN» που θα διευκολύνει τη δημιουργία 220 νέων θέσεων εργασίας στην εμπορική ζώνη του Brod, που εγκρίθηκε ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα, από την Επαρχιακή Συνέλευση.

Ο επόπτης συναντήθηκε με ηγέτες της επαρχιακής κυβέρνησης και της συνέλευσης και επικρότησε την υιοθέτηση της αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία θα συμβάλει στη διασφάλιση μιας διαφανούς, απολιτικής και ισόρροπης ανάπτυξης της περιοχής για τα επόμενα επτά χρόνια.

Ωστόσο, η ταχεία υλοποίηση των έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται από δωρητές θα παραμείνει μια πρόκληση, καθώς η δημόσια διοίκηση του Brčko έχει έλλειψη των απαιτούμενων τεχνικών και συντονιστικών δεξιοτήτων και τα προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των κενών εμποδίζονται για πολιτικούς λόγους. «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Το Brčko έχει έναν εταίρο στη διεθνή κοινότητα, αλλά η ικανότητά μας να βοηθάμε με εμπειρογνωμοσύνη και κεφάλαια απαιτεί από το Brčko να επιδεικνύει με συνέπεια την πολιτική βούληση να θέσει τέρμα στην προστασία, έτσι ώστε οι εργασίες μεταρρυθμίσεων να μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα.»

Έτσι, οι διεθνείς εταίροι του Brčko έδωσαν προτεραιότητα στη στήριξη μιας αποτελεσματικής, διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας για την επιλογή του προσωπικού της Επιτροπής για την αξιολόγηση της σύγκρουσης συμφερόντων και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς μέσω ειδικής βοήθειας από το OHR και του Γραφείου Διεθνούς Ναρκωτικών και Νόμου της Πρεσβείας των ΗΠΑ Επιβολή, υπογράμμισε ο επόπτης./ibna