Το Μαυροβούνιο θα εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Το Μαυροβούνιο θα εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποδέχτηκε την απόφαση απόσυρσης έξι πρεσβευτών, όπως επιβεβαίωσε τον Υπουργό Εξωτερικών, Đorđe Radulović, και είπε ότι αυτό έγινε με σκοπό την αυθεντική παρουσίαση της εξωτερικής πολιτικής.

Όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, η πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Milica Pejanovic Durišić, οι πρεσβευτές στην Κροατία Boro Vučinić, στη Σλοβενία ​​ Vujica Lazović, στην Αργεντινή Srđan Stanković, στο Ηνωμένο Βασίλειο Vladimir Beratović και ο πρεσβευτής του Μαυροβουνίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Zoran Janković ανακλήθηκαν.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Ana Lind, ο Radulović, δήλωσε ότι οι πρεσβευτές που ανακλήθηκαν είχαν εύλογο χρόνο για να επιστρέψουν στο Μαυροβούνιο και στα καθήκοντά τους στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Όλοι οι πρεσβευτές ενημερώθηκαν εγκαίρως για αυτά τα γεγονότα και τους εστάλη ένα τηλεγράφημα», δήλωσε ο Radulović.

Είπε ότι οι πρεσβευτές που ανακλήθηκαν, οι οποίοι έχουν μόνιμη απασχόληση στο ΥΠΕΞ, θα συνεχίσουν να εργάζονται, και όσοι ήρθαν σε αυτήν τη θέση από άλλες θέσεις θα επιστρέψουν στις προηγούμενες, ανέφερε το πρακτορείο MINA.

Ερωτηθείς εάν το Μαυροβούνιο θα ενταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας και πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την τουριστική περίοδο, ο Radulović απάντησε ότι οι προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής είναι σαφείς και ότι είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, η καλή περιφερειακή συνεργασία και η αξιόπιστη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κεφάλαιο 31 είναι εξίσου σημαντικό με οποιοδήποτε άλλο.

«Η εφαρμογή της κοινής εξωτερικής πολιτικής είναι κάτι που αναμένεται από εμάς, όπως ακούσατε από την Υπουργό Lind, η κατάσταση στη Λευκορωσία δεν είναι κάτι που ανησυχεί μόνο την ΕΕ, αλλά κάτι που ανησυχεί τον ΟΑΣΕ και ανησυχεί πολλούς από τους εταίρους μας», είπε Radulović.

Είπε ότι το Μαυροβούνιο θα λάβει σύντομα πρόσκληση για ένταξη στα περιοριστικά μέτρα.

«Όταν η πρόσκληση για ένταξη συνοδεύεται από περιοριστικά μέτρα, το Μαυροβούνιο θα ενταχθεί και θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με το 100% της κοινής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Radulović./ibna