Η Κροατία χαλαρώνει τα μέτρα από την Παρασκευή

Η Κροατία χαλαρώνει τα μέτρα από την Παρασκευή

Καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων συνεχίζει να μειώνεται, η εθνική ομάδα αντιμετώπισης του COVID-19 ανακοίνωσε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Από την Παρασκευή 28 Μαΐου, μειώνονται τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που θα τεθούν σε ισχύ στην Κροατία, έτσι επιτρέπεται να συγκεντρωθούν περισσότερα από 100 άτομα, θα αρθεί η απαγόρευση των ιδιωτικών συγκεντρώσεων και οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα διαρκέσουν έως τις 11 μ.μ., ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, περισσότερα από 100 άτομα επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε ένα μέρος. Καταργείται η απαγόρευση ιδιωτικών συγκεντρώσεων και τελετών. Οι δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις όλων των ειδών μπορούν να διαρκέσουν έως τις 11 μ.μ. Δεν υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων σε κηδείες, αλλά απαγορεύεται η έκφραση συλλυπητηρίων.

Τα αρτοποιεία μπορούν πλέον να λειτουργούν έως τις 11 μ.μ. Το αλκοόλ μπορεί τώρα να σερβιριστεί μεταξύ 6 π.μ. και 11 μ.μ. και οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας μπορούν να λειτουργήσουν την ίδια περίοδο.

Τα εστιατόρια και όλες οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας που εμπίπτουν στην κατηγορία εστιατορίων, που μπορεί να είναι παμπ και καφετέριες, μπορούν να σερβίρουν φαγητό σε εσωτερικούς χώρους, εφόσον πληρούν τις ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις.

Οι γαμήλιες τελετές με 120 επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιηθούν με την υποχρέωση να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και την ώρα της εκδήλωσης και να ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες, και εάν όλα τα άτομα που είναι παρόντα έχουν λάβει δεύτερη δόση του εμβολίου από πριν με περισσότερες από 14 ημέρες ή έχουν αναρρώσει από COVID ή βρέθηκαν αρνητικοί τις τελευταίες 48 ώρες.

Το όριο χωρητικότητας 40% των επιβατών στις δημόσιες συγκοινωνίες έχει πλέον αρθεί. Παραμένει η υποχρέωση της μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Όσον αφορά τη διέλευση συνόρων, παιδιά ηλικίας έως 12 ετών που ταξιδεύουν με γονείς που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από το COVID ή έχουν αρνητικό τεστ δεν χρειάζεται να έχουν αρνητικό τεστ ή να υποστούν καραντίνα.

Η επόμενη αναθεώρηση των μέτρων θα γίνει στα μέσα Ιουνίου.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η Κροατία έχει καταγράψει 538 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού και 21 θανάτους που σχετίζονται με το Covid-19, ανέφερε την Τετάρτη η Εθνική ομάδα ανταπόκρισης. Υπάρχουν επί του παρόντος 3.112 ενεργά περιστατικά στη χώρα και 1.034 νοσοκομειακοί ασθενείς, 102 εκ των οποίων βρίσκονται σε αναπνευστικές συσκευές.

Συνολικά 1.988.226 άτομα έχουν ελεγχθεί για COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 6.830 τις τελευταίες 24 ώρες.

Από τις 25 Μαΐου, 1.608.291 δόσεις εμβολίων COVID-19 έχουν χορηγηθεί, με 1.197.164 άτομα να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και 411.127 που έλαβαν και τις δύο δόσεις./ibna