Βόρεια Μακεδονία: Ο Zaev συναντήθηκε με την Αμερικανίδα Πρέσβη

Βόρεια Μακεδονία: Ο Zaev συναντήθηκε με την Αμερικανίδα Πρέσβη

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, συναντήθηκε με την Αμερικανίδα Πρέσβη Kate Byrnes.

Στη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε η συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και επισημάνθηκαν τα μηνύματα για συνεχή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Συνήχθη το συμπέρασμα ότι οι πολιτικές του διαλόγου ανοίγουν προοπτικές για τη Βόρεια Μακεδονία και ολόκληρη την περιοχή, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ειπώθηκε, ενδιαφέρονται για θετικές διαδικασίες στην περιοχή.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, μεταφέρθηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ για την περαιτέρω πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας, μετά το ΝΑΤΟ και στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Συμφώνησαν ότι είναι καιρός να συνεχιστεί η διεύρυνση της ΕΕ, κάτι που θα ενθάρρυνε ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, μαζί με τις προοπτικές του ΝΑΤΟ, για τις χώρες της περιοχής να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σύμφωνα με τις δημοκρατικές αξίες.

Ο Zaev ευχαρίστησε για τη μεγάλη υποστήριξη των ΗΠΑ, ως βασικό στρατηγικό εταίρο στην ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της Βόρειας Μακεδονίας και ανακοίνωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει επιχειρήματα για να συνεχιστεί η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των διεθνών φίλων.

«Επικεντρωνόμαστε σε θετικές εξελίξεις σχετικά με το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία. Συνεχίζουμε με ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς. Η κυβέρνηση δεσμεύεται σταθερά να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και την ισότητα όλων ενώπιον του νόμου. Με την καλυτέρευση της πανδημίας, αναμένουμε εντατικοποίηση του ρυθμού του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου που έχουμε, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών οικονομικά και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο Zaev.

Στη συνάντηση χαιρετίστηκε η δέσμευση της κυβέρνησης για την επιτυχή αντιμετώπιση του εγκλήματος και της διαφθοράς. Εκτιμήθηκε επίσης από κοινού ότι είναι σημαντικό για όλες τις πολιτικές οντότητες να συνεισφέρουν στο Κοινοβούλιο, σε θέματα επωφελή για τους πολίτες.

«Η οικοδόμηση συναίνεσης και ο πολιτικός διάλογος είναι υγιείς για οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία και ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και ως χώρα που στοχεύει να γίνει μέλος της ΕΕ, είμαστε αποφασισμένοι να δεσμευτούμε για αυτόν τον τρόπο εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στον τομέα της υγείας, της ενέργειας, της οικονομίας, καθώς και οι προετοιμασίες για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές στη χώρα μας./ibna