Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά της FRONTEX για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά της FRONTEX για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Μήνυση στο Δικαστήριο της Ε.Ε. κατά της Frontex, για παραβίαση των δικαιωμάτων όσων ζητούν άσυλο και για άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, κατέθεσε η οργάνωση νομικής βοήθειας Front-Lex, που δραστηριοποιείται σε ζητήματα διεθνούς προσφυγικού δικαίου.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού, υποβλήθηκε στο Δικαστήριο της ΕΕ προσφυγή κατά της FRONTEX για παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η FRONTEX δεν διέκοψε τις δραστηριότητές της στην ΕΛΛΑΔΑ παρά τις σοβαρές, συστηματικές και εκτεταμένες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Οι δικηγόροι Omer Shatz και Iftach Cohen της front-LEX, Loica Lambert και Mieke Van den Broeck του Progress Lawyers Network, με τη συνδρομή του Παναγιώτη Δημητρά και της Leonie Scheffenbichler του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, και του Gabriel Green της front-LEX υπέβαλαν την Τρίτη μια χωρίς προηγούμενο προσφυγή κατά της FRONTEX στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η προσφυγή κατατέθηκε για λογαριασμό δύο αιτούντων άσυλο, ενός ασυνόδευτου ανηλίκου και μιας γυναίκας που, ενώ ζητούσαν άσυλο στο έδαφος της ΕΕ (Λέσβος), συνελήφθησαν βίαια, κακοποιήθηκαν, ληστεύτηκαν, απήχθησαν, κρατήθηκαν, μεταφέρθηκαν βίαια πίσω στη θάλασσα, απελάθηκαν συλλογικά , και τελικά εγκαταλείφθηκαν σε σχεδίες χωρίς πλοήγηση, φαγητό ή νερό. Οι αιτούντες ήταν θύματα και άλλων επιχειρήσεων επαναπροωθήσεων κατά την προσπάθεια να αναζητήσουν την προστασία στην ΕΕ.

Παρά τις αδιαμφισβήτητες και συντριπτικές αποδείξεις για σοβαρές και συνεχείς παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η FRONTEX και ο εκτελεστικός διευθυντής της Fabrice Leggeri δεν διέκοψαν τις δραστηριότητες του Οργανισμού στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζουν κατάφωρα το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ και τον Κανονισμό της Frontex.

Η Frontex και η πολιτική της Ελλάδας στοχεύουν στην αποτροπή της «μετανάστευσης» με κάθε κόστος. Αυτή η συστηματική και εκτεταμένη επίθεση εναντίον των αιτούντων άσυλο παραβιάζει το δικαίωμα ασύλου, την απαγόρευση επαναπροωθήσεων και συλλογικών απελάσεων, και ισοδυναμεί επίσης με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με μορφή απέλασης.

Είναι η πρώτη φορά που η FRONTEX παραπέμπεται στο Δικαστήριο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 17 χρόνια λειτουργίας της. Επιδιώκουμε να λογοδοτήσει η ΕΕ. Να αποκαταστήσουμε το Κράτος Δικαίου στα σύνορα της ΕΕ, αναφέρει το δελτίο τύπου.

Οι δικηγόροι Omer Shatz και Iftach Cohen από τη Front-LEX δήλωσαν: «Παρακολουθήσαμε βίντεο που δείχνουν τα χειρότερα εγκλήματα που η ανθρωπότητα φανταζόταν και για αυτό απαγόρευσε. Παρακολουθήσαμε το Διευθυντή της Frontex Leggeri να λέει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή ότι αυτό που βλέπουμε σε αυτά τα βίντεο στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Ωστόσο, 10.000 θύματα πιστοποιούν: αυτά τα εγκλήματα διαπράττονται, σε καθημερινή βάση, στην επικράτεια της ΕΕ, από έναν οργανισμό της ΕΕ. Το Δικαστήριο της ΕΕ είναι υπεύθυνο για την προστασία της νομοθεσίας της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Μέχρι σήμερα, το Δικαστήριο δεν έχει ποτέ εξετάσει τη συμπεριφορά της Frontex ούτε έχει προσφέρει αποκατάσταση στα αμέτρητα θύματα της. Ελπίζουμε το Δικαστήριο να ακούσει τα θύματα, να δει αυτό που βλέπουν όλοι, να ζητήσει να λογοδοτήσει η υπηρεσία συνοριακών υπηρεσιών της ΕΕ και να αποκαταστήσει το Κράτος Δικαίου στα εδάφη και στις θάλασσες της ΕΕ.»

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι Loica Lambert και Mieke Van den Broeck από το Progress Lawyers Network σημείωσαν: «Στην ΕΕ και στα σύνορά της, οι μετανάστες και οι άνθρωποι που τους βοηθούν διώκονται ποινικά άδικα. Ταυτόχρονα και στα ίδια σύνορα, η Frontex διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου εδώ και χρόνια, αποφεύγοντας τη δίωξη. Είναι καιρός η Frontex να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διαπράττει εναντίον ανθρώπων που ζητούν προστασία και που αναγκάζονται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στη θάλασσα λόγω έλλειψης ασφαλών και νόμιμων διόδων μετανάστευσης.»

Οι Παναγιώτης Δημητράς και Leonie Scheffenbichler από το ΕΠΣΕ δήλωσαν «Τα δύο προσφεύγοντα άτομα έχουν φτάσει επιτυχώς στη Λέσβο περισσότερες από μία φορές, και ακόμα συναντήθηκαν με έναν τοπικό πανεπιστημιακό, έχουν φωτογραφηθεί σε γνωστούς δρόμους του νησιού. Ωστόσο, οι ελληνικές δυνάμεις τους απέλασαν βίαια από το νησί με επίβλεψη της Frontex, όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα. Τα προσφεύγοντα άτομα δεν θα δικαιωθούν στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Αξίζουν να δικαιωθούν στην Ευρώπη, εάν η τελευταία θέλει να ισχυρίζεται ότι σέβεται το κράτος δικαίου.»/ibna