Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου συνεχίζει την επίσημη επίσκεψη στη Β-Ε

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου συνεχίζει την επίσημη επίσκεψη στη Β-Ε

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Zdravko Krivokapić, συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στη Β-Ε στη Banja Luka όπου έφτασε χθες το βράδυ για να συναντήσει τους ανώτερους αξιωματούχους της Σερβικής Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Željka Cvijanović, οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να αρθούν τα εμπόδια για καλύτερη συνεργασία.

Ο Krivokapić επεσήμανε ότι ο στόχος του Μαυροβουνίου είναι η εντατικοποίηση των έργων στον τομέα των υποδομών για τις μεταφορές με τις χώρες της περιοχής και σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε τη σημασία της κατασκευής ενός δρόμου μεταξύ Foča και Šćepan Polje, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση . Ανακοίνωσε τη μετατροπή τεσσάρων συνοριακών διαβάσεων με τη Β-Ε σε ολοκληρωμένες συνοριακές διελεύσεις. «Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τα εμπόδια και να συμβάλουμε σε καλύτερες σχέσεις στην περιοχή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος Cvijanović ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Krivokapić για την πολιτική κατάσταση και τα επιτεύγματα των τοπικών αρχών και τόνισε τη σημασία της κατάργησης των διοδίων στο δρόμο Meljine-Petijevići μεταξύ Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η σημασία της περιφερειακής προσέγγισης και συνεργασίας, ιδίως στο μέρος του ανοίγματος των συνόρων, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη και την επιτυχία της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός Krivokapić και ο Πρόεδρος Cvijanović τόνισαν ότι διατηρούν τον έλεγχο της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός Krivokapić είπε ότι το Μαυροβούνιο ήταν έτοιμο για την τουριστική περίοδο και κάλεσε τους πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο Μαυροβούνιο.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας, Radovan Višković, ο Krivokapić εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και επεσήμανε ότι η διήμερη επίσκεψη στη χώρα αυτή ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Είπε ότι το γεγονός ότι η πρώτη επίσημη διμερής επίσκεψη στην περιοχή δείχνει τη σημασία που αποδίδει το Μαυροβούνιο στη συνεργασία με τους γείτονες, προκειμένου να επιτευχθούν οι καθορισμένες προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων οι σχέσεις με τους γείτονες και η περιφερειακή συνεργασία κατέχουν σημαντική θέση.

Ο Πρωθυπουργός Višković ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου για την επίσκεψη. Είπε ότι το εξωτερικό εμπόριο μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, τονίζοντας ότι οι οικονομικοί δεσμοί αποτελούν προϋπόθεση για καλύτερη συνεργασία.

«Μέχρι τώρα, η συνεργασία ήταν περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και τώρα έχουμε συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων που δεν είχαμε πριν. Οι αδελφικοί μας δεσμοί είναι αιώνιοι, και αυτό μας υποχρεώνει, ακόμη περισσότερο, να συνεχίσουμε να αγαπάμε αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο Višković.

Ο πρωθυπουργός Višković ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την κατάργηση των διοδίων στα διόδια Meljine – Petijevići.

«Τα σύνορα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για τον τουρισμό και την αμοιβαία συνεργασία», δήλωσε ο Višković.

Οι αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με έργα υποδομής που πρέπει να εφαρμοστούν την επόμενη περίοδο προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για μια πιο δυναμική οικονομική συνεργασία, όπου, όπως αξιολόγησαν, υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης. Η συνάντηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Μαυροβούνιο και η Σερβική Δημοκρατία είναι αποφασισμένα να δημιουργήσουν όλες τις προϋποθέσεις κατά την προσεχή περίοδο, ώστε η εμπορική συνεργασία στην περιοχή να αποκτήσει νέα δυναμική και να δημιουργήσει συνθήκες για καλύτερες περιφερειακές συνδέσεις σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος./ibna