Β-Ε: Ο Dodik συνεχίζει να επιτίθεται σε δημοσιογράφους

Β-Ε: Ο Dodik συνεχίζει να επιτίθεται σε δημοσιογράφους

Το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε από τη Σερβική Δημοκρατία και Πρόεδρος του κύριου κρατικού θεσμού, Milorad Dodik, συνεχίζει τις προσβολές που στοχεύουν τους δημοσιογράφους, όπως έκανε αρκετές φορές στο παρελθόν.

Στην τελευταία του επίθεση, στόχος είναι η δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής του γραφείου Friedrich Ebert Stiftung, Tanja Topić με έδρα τη Banja Luka. Συχνά, η στάση της που εξέφρασε δημόσια δεν ήταν υπέρ του Dodik και της συμμαχίας του με το κόμμα Ανεξάρτητοι Σοσιαλδημοκράτες, γεγονός που προκάλεσε προσβολές σε αυτήν προσωπικά και στον οικογενειακό της περιβάλλον. Εν ολίγοις, ο Dodik είπε ότι η πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος Tanja Topić είναι «αποδεδειγμένα συνεργαζόμενη με τους εχθρούς» και πράκτορας «γερμανικών δομών πληροφοριών».

Σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων της B-E, αυτές οι δηλώσεις αντιπροσωπεύουν προσβολές και «πολιτική μισογυνισμού και συκοφαντικής πίεσης» που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια «ενός από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους και αναλυτές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

«Αυτό το είδος απειλής για την ελευθερία του λόγου από έναν από τους υψηλότερους πολιτικούς αξιωματούχους της χώρας είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στην τοπική πολιτική και μαζική σκηνή και απαιτεί άμεση αντίδραση και καταδίκη όλων των σχετικών εγχώριων και διεθνών οργανισμών και οργανισμών που εργάζονται για την προστασία των δημοσιογράφων για τα «δικαιώματα και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε.

Οι δημοσιογράφοι της B-E τόνισαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Dodik χαρακτήρισε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημοσιογράφους και αναλυτές ως «προδότες, μισθοφόρους και εχθρικά μέσα ενημέρωσης» ή ότι προσβάλλει ή εξευτελίζει δημοσιογράφους με των οποίων τα άρθρα διαφωνούν.

«Οι αβάσιμες κατηγορίες, οι δημόσιοι εξευτελισμοί, οι βρισιές και οι προσβολές, οι εκδιώξεις από συνεντεύξεις τύπου, είναι ο συνηθισμένος τρόπος επικοινωνίας του Milorad Dodik με εκπροσώπους των ΜΜΕ στη Β-Ε», ανέφερε ο Σύνδεσμος στο δελτίο τύπου.

«Είναι ντροπιαστικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Προεδρίας του κράτους αντιμετωπίζει δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να έχει συνέπειες για τη δημόσια προφανή συκοφαντία!» προστέθηκε.

Οι δημοσιογράφοι της B-E δήλωσαν ότι θα παράσχουν πλήρη υποστήριξη και νομική συνδρομή στην Topic και θα επιμείνουν στο ότι ο Dodik να αποδείξει τους ισχυρισμούς του στο δικαστήριο, «και αν δεν μπορεί να το κάνει, θα φέρει την ευθύνη για δυσφήμιση σύμφωνα με το νόμο».

Η διευθύνουσα επιτροπή των δημοσιογράφων της Β-E υπογραμμίζει το γεγονός ότι η δήλωση του Dodik για την Tanja Topić αναμεταδόθηκε από πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης στη Β-Ε, χωρίς καν να ενοχλεί να επικοινωνήσει με την Topić και να της ζητήσει να σχολιάσει και με αυτόν τον τρόπο να σέβεται το ελάχιστο της επαγγελματικής ακεραιότητας στην υπόθεση όταν στόχος μιας βίαιης λεκτικής επίθεσης είναι ο συνάδελφός τους και ο συνομιλητής τους, με τον οποίο επικοινωνούν σχεδόν καθημερινά για διάφορα πολιτικά θέματα και τρέχοντα γεγονότα. «Η αλληλεγγύη στην κοινότητα των μέσων ενημέρωσης σε αυτές τις καταστάσεις είναι επιτακτική ανάγκη που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσουμε. Οποιοδήποτε είδος διαφορετικής πορείας δράσης ανοίγει χώρο για νέες πολιτικές πιέσεις για το ελεύθερο έργο των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, την ερευνητική δημοσιογραφία και την κριτική ανάλυση των δράσεων και των αποφάσεων των κυβερνητικών εκπροσώπων.» είπαν οι δημοσιογράφοι της B-E.

Σύμφωνα με την ένωση, οι δηλώσεις του Dodik για την Tanja Topić και την οικογένειά της, καθώς και όλες τις προηγούμενες προφορικές του επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, «αξίζουν, τουλάχιστον, ένα προσωρινό μποϊκοτάζ της κάλυψης των δραστηριοτήτων του Dodik από τα ΜΜΕ».

«Οι δημοσιογράφοι της B-E θα ενημερώσουν όλα τα σχετικά εγχώρια και διεθνή ιδρύματα και τις διπλωματικές αποστολές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για αυτήν την υπόθεση», καταλήγει η δήλωση, την οποία υπέγραψε η διευθύνουσα επιτροπή της Ένωσης Δημοσιογράφων της Β-Ε./ibna