Βόρεια Μακεδονία: Ο Radev αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο

Βόρεια Μακεδονία: Ο Radev αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο

Αναμένεται πρόοδος το δεύτερο μισό του Ιουνίου σχετικά με το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά ο διάλογος υψηλότερου επιπέδου μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων θα πρέπει να συνεχιστεί το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ένωσης.

«Έχω δηλώσει με σαφήνεια τη βουλγαρική θέση. Η Βουλγαρία είναι ο ισχυρότερος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Η Βουλγαρία είναι ο καλύτερος φίλος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική περνά κυρίως από τη Σόφια και αυτό πρέπει να είναι σαφές», δήλωσε ο Radev.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, όπως ανέφερε το Πρακτορείο BGNES, η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονία “πρέπει να ενθαρρυνθεί ώστε να αναζητήσει το διάλογο” με τη Βουλγαρία.

«Ναι, η υποστήριξη της ΕΕ είναι σημαντική, αλλά το πιο σημαντικό είναι η υποστήριξη της Βουλγαρίας, και για να συμβεί αυτό, πρέπει να καθίσουμε ήρεμα και ειλικρινά στο τραπέζι και να προσδιορίσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ μας και πώς να τα λύσουμε. Θέλουμε να δούμε μια βιώσιμη και μη αναστρέψιμη διαδικασία, όχι μόνο δηλώσεις», πρόσθεσε ο Radev.

Όσον αφορά την επερχόμενη επίσκεψή του στη Ρώμη, όπου θα ταξιδέψει με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski, ο Radev τόνισε ότι θα δείξει την κοινή τους βούληση για συνεργασία./ibna