Κροατία: Στις Βρυξέλλες ο Plenković συναντήθηκε με Michel και Johansson

Κροατία: Στις Βρυξέλλες ο Plenković συναντήθηκε με Michel και Johansson

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε τη Δευτέρα μετά από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι και οι δύο καταδίκασαν την αναγκαστική προσγείωση πολιτικού αεροπλάνου της Ryanair στη Λευκορωσία και ζήτησαν διεθνή έρευνα.

Ο Plenković συναντήθηκε με τον Michel στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το απόγευμα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με τον Michel σχετικά με τον «αγώνα κατά του COVID-19, τη διαδικασία εμβολιασμού, την είσοδο της Κροατίας στον Schengen και τη ζώνη του ευρώ και τη συνέχιση της διεύρυνσης».

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη κίνηση των αρχών της Λευκορωσίας και απαιτούμε διεθνή έρευνα», δήλωσε ο Andrej Plenković.

Μετά τη συνάντηση, ο Plenković δήλωσε ότι ο Μισέλ εξέφρασε την έντονη κατανόησή του για την είσοδο της Κροατίας στο Schengen και στην Ευρωζώνη. Πρόσθεσε ότι η Κροατία πληροί όλες τις προϋποθέσεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι η ένταξη στη ζώνη Schengen είναι ζωτικής σημασίας για την Κροατία, καθώς και για την ΕΕ, για την εφαρμογή στρατηγικών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, επειδή η Κροατία προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με πάνω από 6.000 αστυνομικούς.

Ο Plenković είπε επίσης ότι πιστεύει ότι η είσοδος της Κροατίας στη Schengen είναι δυνατή κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας της Ένωσης, διότι, όπως είπε, η Κροατία πληροί όλα τα τεχνικά κριτήρια.

«Κοιτάζοντας τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε με τη Δημοκρατία της Σλοβενίας, θα ήταν καλό για την είσοδό μας στη Schengen να γίνει κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας της ένωσης», δήλωσε ο Plenković, ανακοινώνοντας ότι θα το συζητήσει με όλα τα κράτη μέλη προκειμένου να κερδίσει πολιτική υποστήριξη.

Στη συνέχεια, ο Plenković συνομίλησε με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson στην έδρα της Επιτροπής.

https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1396845078505721856

Η διήμερη σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ ξεκίνησε τη Δευτέρα το απόγευμα και στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την επίτευξη των καθορισμένων στόχων για την προστασία του κλίματος, θέματα εξωτερικής πολιτικής και την κατάσταση με τον COVID-19.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν επίσης την άνευ προηγουμένου κίνηση των αρχών της Λευκορωσίας, οι οποίες την Κυριακή ανάγκασαν μια πτήση της Ryanair από την Ελλάδα προς τη Λιθουανία να προσγειωθεί στο Minsk και στη συνέχεια συνέλαβε τον Ρωμαίο Protasevich, έναν από τους κύριους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Αναμένεται ότι θα διεξαχθεί συζήτηση για τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η ΕΕ κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας./ibna