Β-Ε: Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη

Β-Ε: Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Zoran Tegeltija δήλωσε σήμερα στο Σεράγεβο ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić για τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή συνεργασία, την ευρωπαϊκή πορεία της Β-Ε και του Μαυροβουνίου και για την καταπολέμηση της επιδημίας COVID-19 .

Στη συνέντευξη τύπου, ο Tegeltija δήλωσε ότι η λύση του ζητήματος των διοδίων στο τμήμα Trebinje-Herceg Novi, που συμφωνήθηκε νωρίτερα, επιβεβαιώθηκε σήμερα.

«Οι σχέσεις μας είναι φιλικές και χωρίς ανοιχτά ή αμφιλεγόμενα ζητήματα. Αυτό δεν ισχύει με το Μαυροβούνιο, διότι ούτε η Β-Ε και το Μαυροβούνιο δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα σύνορα», δήλωσε ο Tegeltija μετά από συνάντηση με τον Krivokapić και τις αντιπροσωπείες του Συμβουλίου Υπουργών και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Όπως δήλωσε η οικονομία είναι προτεραιότητα και επεσήμανε ότι η επιδημιολογική κατάσταση είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εξωτερικό εμπόριο των δύο χωρών.

Ο Tegeltija ανακοίνωσε εργασίες για τη διευκόλυνση της διέλευσης των συνόρων μεταξύ Β-Ε και Μαυροβουνίου, η οποία είναι προς το συμφέρον των πολιτών και των επιχειρήσεων αυτών των δύο γειτονικών χωρών.

«Η σύνδεση του Σεράγεβο και της Ποντγκόριτσα, ειδικά στη διαδρομή Foča-Šćepan Polje είναι η προτεραιότητά μας», τόνισε ο Tegeltija.

Ο Krivokapić σχολίασε την πρόσφατη διαμάχη για τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου, Vladimir Leposavic, ο οποίος είπε τον Μάρτιο ότι είναι διατεθειμένος να αναγνωρίσει ότι διαπράχθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα «μόλις αυτό αποδειχθεί ξεκάθαρα».

«Λόγω της Σρεμπρένιτσα, ξεκίνησα τη διαδικασία απομάκρυνσης ενός υπουργού, αν και ήξερα ότι θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, η συμφωνία που υπέγραψα είναι πιο σημαντική για μένα από το πόσο θα διαρκέσει η κυβέρνηση», είπε.

Σημείωσε ότι το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε δήλωση για την αποδοχή ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη Σρεμπρένιτσα το 2009.

Ο Krivokapić είπε ότι «το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα είναι ότι τα θύματα που είναι αναντικατάστατα για τις οικογένειές τους χρησιμοποιούνται σήμερα για πολιτικούς σκοπούς».

Ο Krivokapić στο Σεράγεβο συναντήθηκε επίσης με μέλη της Προεδρίας της Β-Ε και άλλους αξιωματούχους. Αύριο, τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης στη Β-Ε, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου θα επισκεφθεί τη Banja Luka για να συναντήσει αξιωματούχους της Σερβικής Δημοκρατίας./ibna