Μαυροβούνιο: Οι δικηγόροι σε απεργία-  παράνομη την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση

Μαυροβούνιο: Οι δικηγόροι σε απεργία-  παράνομη την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση

Οι δικηγόροι στο Μαυροβούνιο ξεκίνησαν μια απεργία, την πρώτη στην ιστορία της χώρας, για να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να αποκλειστεί το επάγγελμα από το νόμο περί φορολόγησης.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά τον τελευταίο γύρο αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του Νόμου και ότι πρέπει να είναι ίσος για όλους.

«Το κράτος έχει κάνει τα πάντα για να διευκολύνει την εφαρμογή του νόμου και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προηγούμενες δραστηριότητες, καθώς και το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς τους φορολογούμενους έχουν ήδη στραφεί σε αυτό το σύστημα, δεν υπάρχουν δικαιολογημένα και βιώσιμα επιχειρήματα ή ευκαιρίες για αλλαγή κανονισμών, ώστε να αποκλειστούν από αυτήν τη δραστηριότητα και από αυτούς τους νόμιμους κανόνες. Σας υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα του έργου για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής φορολογίας συνεργάστηκε επίμονα και αφοσιωμένα με τους εκπροσώπους πολλών δραστηριοτήτων και παραμένει διαθέσιμη για περαιτέρω υποστήριξη στην εφαρμογή του νόμου», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου διέταξε όλους τους δικηγόρους να μην εισέλθουν ή να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις των δικαστηρίων, των εισαγγελέων, της αστυνομίας ή των κρατικών φορέων για οποιονδήποτε λόγο κατά την αναστολή της εργασίας. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Zdravko Begović, δήλωσε ότι οι δικηγόροι σε μεγάλο αριθμό υποστήριξαν «μια δικαιολογημένη απόφαση για έναρξη απεργίας».

Ο Begović ελπίζει ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ότι θα καταφέρει ακόμη να καταλήξει σε μια κοινή λύση στις συνομιλίες, αλλά και ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει μια συγκεκριμένη δόση συνεργασίας.

Είναι απίστευτο, όπως είπε, ότι ο νόμος που ρυθμίζει τον έλεγχο των εταιρειών που εμπορεύονται προϊόντα και υπηρεσίες μπορεί να καλύπτει δικηγόρους.

«Παραβλέπουν το πιο σημαντικό γεγονός ότι ορίζεται από το Σύνταγμα ως κατηγορία που παρέχει δωρεάν νομική βοήθεια, ότι η αποζημίωσή μας είναι εν μέρει ή σχεδόν ακατανόητη», δήλωσε ο Βegović.

Είπε επίσης ότι οι δικηγόροι δεν ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα, αλλά παρέχουν νομική βοήθεια.

«Γνωρίζουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η συνταγματικότητα, η νομιμότητα και η ανεξαρτησία του νομικού επαγγέλματος. Ελπίζω ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε λύση στις συνομιλίες», δήλωσε ο Βegović.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πιστεύει ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου είναι παράνομη επειδή δεν περιέχει νομική βάση.

«Η απόφαση δεν περιέχει διάταξη του Νόμου περί Συνηγορίας ή άλλου νόμου που προβλέπει την εξουσία του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου να λαμβάνει δεσμευτική απόφαση για τη γενική αναστολή της παροχής νομικών υπηρεσιών. Επισημαίνουμε ότι η νομική βάση για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης δεν υπάρχει στο νομικό σύστημα του Μαυροβουνίου, καθώς και στο ινστιτούτο που ονομάζεται αναστολή της νομικής συνδρομής. Στο νομικό σύστημα του Μαυροβουνίου, υπάρχει μόνο αναστολή εργασίας με τη μορφή απεργίας, η οποία ρυθμίζεται από το νόμο περί απεργίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να απειλήσουν τους δικηγόρους που δεν απεργούν να απελαθούν από το Επιμελητήριο επειδή είναι δικαίωμά τους να μην συμφωνήσουν στην απεργία. Προστίθεται επίσης ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου παραβίασε το δικαίωμα υπεράσπισης, το οποίο διέπεται από το Άρθρο 67 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και το δικαίωμα του μέρους να δηλώσει αναθεώρηση, η οποία ρυθμίζεται από Άρθρο 89α του νόμου περί πολιτικής δικονομίας

«Από όλα αυτά, προκύπτει ξεκάθαρα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου ξεπέρασε το πεδίο των αρμοδιοτήτων του και ότι αποφάσισε χωρίς θεμελίωση στο νομικό σύστημα του Μαυροβουνίου. Επομένως, ενθαρρύνουμε τους δικηγόρους που δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την αναστολή της εργασίας, να συνεχίσουν την τακτική εκτέλεση των δραστηριοτήτων τους, επειδή όλα τα πιθανά μέτρα που θα λαμβάνονται από το Δικηγορικό Σύλλογο θα ήταν νομικά αβάσιμα », αναφέρει η δήλωση./ibna