Σλοβενία: Ο Υπουργός Εσωτερικών Hojs επισκέφθηκε την Ελλάδα

Σλοβενία: Ο Υπουργός Εσωτερικών Hojs επισκέφθηκε την Ελλάδα

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Aleš Hojs, συναντήθηκε με τον Έλληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην Αθήνα τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα και οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ήταν καλή. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προετοιμασίες της Σλοβενίας για την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

«Ο Υπουργός Hojs παρουσίασε στους Έλληνες συναδέλφους τις προτεραιότητες στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων: ολοκληρωμένη διαχείριση της μετανάστευσης, ενίσχυση του χώρου Schengen, εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στην ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια ως περιφερειακή προτεραιότητα», ανέφερε η κυβέρνηση της Σλοβενίας στο δελτίο τύπου.

Όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια κοινή και ολοκληρωμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ. «Παρά τις διαφορετικές απόψεις για ορισμένα θέματα, συμφωνούμε ότι η δράση για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των αιτίων της μετανάστευσης και στην ενίσχυση της επιστροφής », συνοψίζει ο υπουργός Hojs. «Συμφωνούμε επίσης ότι είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών».

Η Σλοβενία ​​βλέπει μια ευκαιρία για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον κανονισμό της ΕΕ για τον οργανισμό ασύλου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Hojs, «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο χρειάζεται ισχυρότερη εντολή για να παρέχει επιχειρησιακή βοήθεια στα κράτη μέλη που τη χρειάζονται».

Ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας στην ΕΕ είναι υψίστης σημασίας και για τις δύο χώρες. Οι Έλληνες συνάδελφοι, λοιπόν, με χαρά άκουσαν τα σχέδια της Σλοβενίας για την Προεδρία. «Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την αστυνομική συνεργασία, ιδίως στην πρόληψη και διερεύνηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τη διασυνοριακή αναζήτηση αγνοουμένων».

Η Σλοβενία ​​θα ήθελε επίσης να δει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τον κανονισμό της Europol. «Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της Europol, η οποία μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τα κράτη μέλη με μικρά συστήματα διοίκησης να αναλύσουν μεγάλες βάσεις δεδομένων. Ο ισχυρότερος ρόλος του Οργανισμού στην καινοτομία και την ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων αστυνόμευσης είναι επίσης σημαντικός », δήλωσε ο υπουργός Hojs.

Οι Έλληνες συνάδελφοι δεσμεύθηκαν να γίνουν εποικοδομητικοί εταίροι στις διαπραγματεύσεις και ευχήθηκαν στον Υπουργό Hojs και στην ομάδα του μια επιτυχημένη Προεδρία./ibna