Ελλάδα: Συνάντηση Δένδια Lavrov

Ελλάδα: Συνάντηση Δένδια Lavrov

Τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια υποδέχτηκε στο Sochi την Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Συνομοσπονδίας Sergey Lavrov.

Για «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα ομόλογο του», έκανε λόγο ο Lavrov, σημειώνοντας ότι  οι επαφές είναι τακτικής φύσης, οι οποίες βοηθούν στην διασφάλιση και την επιβεβαίωση της φιλικής φύσης των σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας.

Συνεχίζοντας ο Sergey Lavrov είπε ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικούς εταίρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Ρωσία, χωρίς υπερβολή συνέβαλε ιδιαίτερα στην απόκτηση ανεξαρτησίας από την Ελλάδα και στην διαμόρφωση της κρατικής της οντότητας.

«Συζητήσαμε τρόπους συνεργασίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της λοίμωξης από κορωνοϊό και τη διασφάλιση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών μας» σημείωσε ο Lavrov.

Επιβεβαίωσαν επιπλέον το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για την επέκταση των δεσμών, την εφαρμογή κοινών έργων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τους επιστημονικούς, ενεργειακούς τομείς και την επανάληψη των τουριστικών ροών. Συνεχίζοντας ο Lavrov είπε ότι «υποστηρίξαμε τη σύγκληση συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας της Μικτής Ρωσο-Ελληνικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας και της συνόδου της ολομέλειας το συντομότερο δυνατό φέτος».

«Αναλύσαμε λεπτομερώς τα βασικά προβλήματα της διεθνούς και περιφερειακής ατζέντας. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε στενή αλληλεπίδραση σε πολυμερείς πλατφόρμες, κυρίως εντός του ΟΗΕ , του ΟΑΣΕ , του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου (BSEC)» σημείωσε ο Lavrov.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκαν στην κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως δήλωσε ο Lavrov «παρατηρήσαμε ότι η σχέση μας περνάει δύσκολες μέρες. Δεν ξεκινήσαμε τη σπείρα των κυρώσεων που ξετυλίγεται από τις Βρυξέλλες». Επανέλαβε την ετοιμότητά της Ρωσίας για εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ, αλλά αποκλειστικά στις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και του σεβασμού των συμφερόντων του άλλου και όχι βάσει μονομερών παράνομων απαιτήσεων» επεσήμανε ο Lavrov.

Οι δυο ομόλογοι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη , τη Συρία και τον Καύκασο. Κατά τη γνώμη της Ρωσίας, όλες οι συγκρούσεις που συνεχίζονται σε αυτές τις περιοχές μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και τη μη αποδοχή της αντιπαράθεσης.

Επίσης Lavrov και Δένδιας μοιράστηκαν τις εκτιμήσεις τους για την πρόσφατη άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό με τη μορφή 5 + ΗΕ, όπου και οι δυο συμφώνησαν στην προσέγγιση υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού βάσει των τρεχουσών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό ο Lavrov είπε ότι η Ρωσική ομοσπονδία συντάσσεται με τη δημιουργία μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και είναι έτοιμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας αφού ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογο του για την φιλοξενία, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει στη Ρωσία την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για την ιδιαίτερη συνεισφορά της στην απελευθέρωση της.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα θέματα στην ευρύτερη περιφέρεια. Ενημέρωσα τον Υπουργό για τις συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά και τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου» σημείωσε ο Δένδιας.

Συνεχίζοντας δήλωσε ότι «υπογράμμισα τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση μίας ατζέντας και ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισα και πάλι τη μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής πλευρά για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κάτι που ο Υπουργός μου επανέλαβε και κατά τις σημερινές συζητήσεις μας.

Επίσης, εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το Κυπριακό».

Επίσης σύμφωνα με τον Δένδια συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Η συμβολή της Ρωσίας στην προώθηση της σταθερότητας, ιδιαίτερα με την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κουαρτέτου, είναι τεράστιας σημασίας» υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Είχαμε, τέλος, μία ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Οι σχέσεις αυτές δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο και αυτό μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία, γιατί εμείς αποδίδουμε σημασία στην ύπαρξη αυτών των σχέσεων» τόνισε ο Lavrov.

«Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι η σχέση μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων. Αυτό είναι προς αμοιβαίο όφελος. Πιστεύουμε όμως ότι αυτό είναι και το συμφέρον της Ρωσίας, αφού η ΕΕ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, ενώ αντιμετωπίζει, μαζί με την ΕΕ, κοινές προκλήσεις. Αυτό ήταν το πνεύμα της συμφωνίας που υπογράφτηκε στην Κέρκυρα πριν από τρεις δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Θα συνεχίσει όμως να τονίζει την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών, που θα επιτρέψουν σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά, σε δεύτερη φάση, την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Αυτό είναι και το μήνυμα, που θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης»./ibna