Κροατία: Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε τη βαθμολογία της Κροατίας στο «BBB-», με σταθερή προοπτική

Κροατία: Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε τη βαθμολογία της Κροατίας στο «BBB-», με σταθερή προοπτική

Ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Zdravko Marić δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν πολύ καλό για την Κροατία ότι ο Fitch επιβεβαίωσε την επενδυτική του βαθμολογία.

Η πρόσφατη έκθεση Fitch Rating επιβεβαίωσε τη βαθμολογία της Κροατίας στο «BBB-», με σταθερές προοπτικές, επισημαίνοντας μεγάλους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που σχετίζονται με την πανδημία, καθώς και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης χάρη στην οικονομική υποστήριξη της ΕΕ, ανέφερε ο Οργανισμός HINA.

Ο Fitch αναβάθμισε επίσης την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Κροατίας το 2021 από 3,8% σε 5,5%, προβλέποντας ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί σε 6,1% το 2022.

«Αυτά είναι πολύ καλά νέα, ότι σύμφωνα με το πιστωτικό πρακτορείο Fitch, η πιστοληπτική ικανότητα της Κροατίας συνεχίζει να βρίσκεται στην επενδυτική ζώνη με σταθερές προοπτικές», δήλωσε ο Marić στον Τύπο.

Είπε ότι ήταν ικανοποιημένος που η έκθεση του Fitch συνόψισε αντικειμενικά και καλά όλες τις βασικές συνθήκες που επηρέασαν τη βαθμολογία.

Η έμφαση του πιστωτικού οργανισμού είναι στη διαδικασία ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, πρόσθεσε.

«Η έκθεση αναφέρει τι σημαίνει η εισαγωγή του ευρώ για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτό θα σήμαινε ένα άλμα δύο εγκοπών, που θα μας έφερνε σε μια ζώνη άνεσης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Marić, προσθέτοντας ότι δόθηκε έμφαση στην εφαρμογή του, το οποίο αναμένει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Τα δημόσια οικονομικά είναι το τρίτο μέρος και είναι καλό που οι οργανισμοί αξιολόγησης υπογραμμίζουν ότι σε αυτήν την κρίση τα φορολογικά κίνητρα θα πρέπει να διαρκέσουν όσο χρειάζεται, προκειμένου να σωθούν θέσεις εργασίας και η υγεία των ανθρώπων, είπε.

«Όταν η πανδημία θα είναι πίσω μας, θα συνοψίσουμε τα αποτελέσματα. Όταν τα κοιτάξετε όλα μαζί, τα ελλείμματα, ιδίως στα δημόσια χρέη των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, τα χρέη δεν είναι μικρά.»

Είπε ότι η επίδραση ενός έτους της πανδημίας στην Κροατία είχε εξουδετερώσει τα τέσσερα χρόνια όταν το δημόσιο χρέος μειώθηκε, κατά περίπου τρεις εκατοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο.

Πέρυσι, το δημόσιο χρέος της Κροατίας αυξήθηκε σε 36 δισεκατομμύρια κούνα, κυρίως λόγω του κόστους καταπολέμησης της πανδημίας.

Ο Fitch αύξησε την πρόβλεψη για το δημόσιο έλλειμμα από 3,5 σε 4% του ΑΕΠ το 2021 και προβλέπει πτώση 3% το 2022, κατά 0,8 εκατοστιαίες μονάδες από τις προβλέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Το δημόσιο χρέος / ΑΕγχΠ θα πρέπει να μειωθεί στο 82,7% του ΑΕΠ το 2022 από 88,7% το 2020, δήλωσε ο Fitch, προβλέποντας την είσοδο της Κροατίας στην Ευρωζώνη για το 2024./ibna