Σλοβενία: Οι αριστεροί διαδηλωτές καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί

Σλοβενία: Οι αριστεροί διαδηλωτές καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί

Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λουμπλιάνα συνεχίζονται, αλλά η τελευταία από αυτές έθεσε πολλά θέματα στα οποία ο Janez Janša πρέπει να απαντήσει προσεκτικά. Το πρώτο από αυτά είναι να ηρεμήσει τους «αριστερούς» για να αποτρέψει την επανάληψη των μεγάλων διαμαρτυριών που σημειώθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες και το δεύτερο είναι να ηρεμήσει εκείνους που δεν δέχτηκαν με χαρά την πρόσφατη ανάρτηση της ισραηλινής σημαίας στο κυβερνητικό κτίριο.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έδωσαν στην κυβέρνηση μια εβδομάδα προθεσμία για να παραιτηθεί την Παρασκευή ή θα αντιμετωπίσει μαζική «εξέγερση» την επόμενη Παρασκευή με στόχο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Το τελεσίγραφο εκδόθηκε μετά την τελευταία «διαδήλωση ποδηλατιστών» της Κυριακής που συμπίπτει με ένα γεγονός που πυροδότησε ένα κίνημα για τη σλοβενική παλαιστινιακή κοινότητα, με πολλούς διαδηλωτές να κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής πύλης www.rtvslo.si, η διαμαρτυρία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, προσέλκυσε ένα πλήθος μερικών εκατοντάδων σύμφωνα με  ανεπίσημες εκτιμήσεις.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι «οι ριζοσπάστες αριστεροί» της Σλοβενίας διαδήλωσαν και πάλι μπροστά στο κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενάντια στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Janez Janša και ζήτησαν την παραίτησή του. Συνοδεύτηκαν από Παλαιστίνιους που ζούσαν στη Σλοβενία ​​και αιτούντες άσυλο από την Παλαιστίνη, οι οποίοι ήταν θυμωμένοι που η σλοβενική κυβέρνηση είχε κρεμάσει την ισραηλινή σημαία στο κτήριο της ως ένδειξη αλληλεγγύης για την επίθεση στο Ισραήλ. Οι Σλοβένοι σοκαρίστηκαν που οι Παλαιστίνιοι στο κέντρο της ξένης χώρας που τους δέχθηκε τόλμησαν να αντιδράσουν και να μετατρέψουν το κέντρο της Λιουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, σε ισλαμικό κέντρο ».

Η πύλη ειδήσεων demokracija.eu λέει ότι, λίγο μετά τη διαμαρτυρία, έπεσαν αρκετοί πυροβολισμοί στο μπροστινό μέρος του εβραϊκού κέντρου στη Λιουμπλιάνα. Κανείς δεν τραυματίστηκε και η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά την υπόθεση.

Οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι αν δεν παραιτηθεί η κυβέρνηση, η διαμαρτυρία στις 28 Μαΐου θα είναι ακόμη πιο μαζική από εκείνη που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου, στην οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα.

«Ήρθε η ώρα για πρόωρες εκλογές! Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό το τρένο να φτάσει σε μια άβυσσο ακόμη και πριν αρχίσουμε να προεδρεύουμε στην ΕΕ», αναφέρει το κάλεσμα που εξέδωσε η ομάδα που καλεί σε διαμαρτυρίες.

Ανακοίνωσαν ότι η διαμαρτυρία την επόμενη Παρασκευή θα περιλαμβάνει διαδηλωτές ποδηλάτες, συνδικάτα, φοιτητές, συνταξιούχους, νέους, ανθρώπους από την ακαδημαϊκή και πολιτιστική σφαίρα, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, περιθωριοποιημένες ομάδες, μουσικούς και καλλιτέχνες./ibna