Ελλάδα: Πρωτοφανές περιστατικό στην πτήση της Ryanair από Αθήνα για Vilnius

Ελλάδα: Πρωτοφανές περιστατικό στην πτήση της Ryanair από Αθήνα για Vilnius

Αεροπλάνο της Ryanair που εκτελούσε την πτήση FR 4978 Αθήνα-Vilnius, εξετράπη από την πορεία του και κατευθύνθηκε στο Minsk της Λευκορωσίας όπου κρατήθηκε για περισσότερο από 7 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος της Ryanair λίγο πριν εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και εισέλθει στην Λιθουανία, εξετράπη από την πορεία του, με την αιτιολογία ότι υπήρχε βόμβα. Το αεροπλάνο της Ryanair με 171 επιβάτες, με την συνοδεία μαχητικών MiG-29 προσγειώθηκε στο Minsk για έλεγχο.

Σε δήλωσή της, η Ryanair είπε ότι το πλήρωμα είχε «ειδοποιηθεί από τη Λευκορωσία (Έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας) για μια πιθανή απειλή ασφάλειας στο αεροσκάφος και έλαβε εντολή να μεταβεί στο πλησιέστερο αεροδρόμιο, Minsk».

Στο αεροπλάνο επέβαινε ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Roman Protasevich, ιδρυτής του διαδικτυακού ενημερωτικού δικτύου NEXTA, γνωστός αντιφρονούντας του  καθεστώτος Lukashenko.

Όπως καταγγέλλουν συνάδελφοί του Protasevich από το δίκτυο NEXTA, στην πτήση επέβαιναν και πράκτορες της λευκορωσικής KGB, oι οποίοι ανάγκασαν το πλήρωμα της Ryanair να γυρίσει το αεροσκάφος στο Minsk.

Η Ryanair δήλωσε ότι οι έλεγχοι στο Minsk δεν βρήκαν τίποτα και το αεροσκάφος έφυγε από το Minsk στις 20:50 τοπική ώρα. «Ζητούμε συγγνώμη ειλικρινά απ’  όλους τους επηρεαζόμενους επιβάτες για αυτή τη δυσάρεστη καθυστέρηση που ήταν εκτός ελέγχου της Ryanair», πρόσθεσε.

Ο Protasevich συνελήφθη πριν απογειωθεί το αεροπλάνο για τον τελικό του προορισμό στο Vilnius χωρίς να υπάρχει αναφορά στην δήλωση της Ryanair. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι πέντε επιβάτες δεν επιβιβάστηκαν ξανά στην πτήση, μεταξύ των οποίων και η φίλη του Λευκορώσου δημοσιογράφου.

Άμεση ήταν η αντίδραση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, κατηγορώντας την Λευκορωσία για «κρατική τρομοκρατία». Σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να συζητηθεί το θέμα και να υπάρξουν κυρώσεις στην Λευκορωσία./ibna