Το Μαυροβούνιο γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Το Μαυροβούνιο γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Το δημοψήφισμα στις 21 Μαΐου 2006, ήταν η στιγμή που ο λαός εξέφρασε το δημοκρατικό του δικαίωμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Zdravko Krivokapic και επεσήμανε ότι το γεγονός ότι ούτε ο κυβερνών συνασπισμός ούτε η αντιπολίτευση υποστηρίζουν την κυβέρνηση σημαίνει ότι είναι η καλύτερη μέχρι στιγμής.

Στην τελετή που σηματοδότησε την 15η επέτειο της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, ο Krivokapic είπε ότι το βασικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι ότι οι διαφορές απαιτούν τη μεγαλύτερη ενότητα.

Είπε ότι το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα όλων, στην οποία ο καθένας πρέπει να νιώσει τα οφέλη, χωρίς αυτό το αίσθημα να είναι επιλεκτικό.

«Δεν θα υπάρξει «αλλαγή πορείας» στο Μαυροβούνιο, και η κυβέρνηση είναι απολύτως αστική. Ούτε ο κυβερνών συνασπισμός ούτε η αντιπολίτευση υποστηρίζουν αυτήν την κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η καλύτερη», είπε ο Krivokapic.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dritan Abazović, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Aleksa Bečić, ο υπουργός Άμυνας Olivera Injac και ο Αρχηγός Προσωπικού του Στρατού του Μαυροβουνίου, Στρατηγός Milutin Đurović, παρευρέθηκαν επίσης στους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, επισήμανε σε κείμενο του ότι «το Μαυροβούνιο έχει μια σταθερή βάση και είναι ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εσωτερικής αναταραχής και της αβεβαιότητας στο περιφερειακό και παγκόσμιο πλαίσιο».

Πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα στις 21 Μαΐου 2006, ήταν η επιβεβαίωση της ιστορικής μοναδικότητας του Μαυροβουνίου.

«Είναι μια άνευ προηγουμένου περίπτωση, όχι μόνο στο Μαυροβούνιο αλλά και στην ιστορία των λαών των Βαλκανίων. Αυτό διόρθωσε μια μεγάλη ιστορική αδικία και εντόπισε τον ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό δρόμο μας. Η καλύτερη επιλογή για όλους τους πολίτες μας», είπε ο Đukanović.

Είπε ότι σε μιάμιση δεκαετία, έχουν ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα του Μαυροβουνίου, χωρίς επιδοτήσεις και επιδοτούμενη νοοτροπία που προσβάλλει το κράτος και την αστική αξιοπρέπεια, αναφέρει η εφημερίδα Pobjeda.

«Στην περίοδο που ακολουθούμε, έχουμε ενισχύσει τη σταθερότητα του Μαυροβουνίου και την πολυεθνική και πολυθρησκευτική αρμονία του», δήλωσε ο Đukanović.

Στο τέλος, όπως τόνισε, επιστρέψαμε το Μαυροβούνιο στην ευρωπαϊκή πατρίδα.

«Σταθήκαμε αποφασιστικά υιοθετώντας το ευρωπαϊκό σύστημα αξιών και σημειώσαμε πρόοδο που μας έκανε να προσχωρήσουμε στο ΝΑΤΟ, την πιο ισχυρή πολιτική και στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Đukanović./ibna