Κροατία: Τουριστικές οργανώσεις ζητούν από τις αρχές να εξαιρέσουν παιδιά κάτω των 12 ετών από την υποχρέωση για τεστ κατά τη διέλευση των συνόρων

Κροατία: Τουριστικές οργανώσεις ζητούν από τις αρχές να εξαιρέσουν παιδιά κάτω των 12 ετών από την υποχρέωση για τεστ κατά τη διέλευση των συνόρων

Τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Κροατία χωρίς αρνητικό τεστ για κοροναϊό, κάτι που απαιτείται τώρα για παιδιά άνω των 7 ετών.

Κροατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή ότι η απόφαση της εθνικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων COVID-19 να επιτρέψει από τον Απρίλιο όλα τα εμβολιασμένα άτομα να περάσουν τα σύνορα χωρίς καραντίνα ή δοκιμές ήταν πολύ σημαντική για τον εγχώριο τουρισμό, αλλά καθώς πλησιάζει η σεζόν, ο τομέας γνωρίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια για την επίτευξη σημαντικού τουριστικού κύκλου εργασιών.

Το πιο σημαντικό εμπόδιο αναφέρεται σε παιδιά ηλικίας 7-16 που εισέρχονται στη χώρα. Δεν μπορούν να εμβολιαστούν επειδή τα εμβόλια έχουν μέχρι στιγμής γίνει σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών, και ωστόσο δεν ανήκουν στην ομάδα ατόμων που θα εξαιρούνται από την καραντίνα ή θα υποβληθούν σε δοκιμή PCR.

Σύμφωνα με τους εγχώριους κανονισμούς, όλα τα παιδιά έως επτά ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση να έχουν αρνητικό τεστ, πιστοποιητικό ανάρρωσης από το COVID-19 ή πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τη διέλευση των συνόρων, κάτι που θα το κάνει πολύ πιο δύσκολο ή ακριβό για όλους τους ξένους τουρίστες με μεγαλύτερα παιδιά να έρθουν στην Κροατία για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αρκετές εγχώριες τουριστικές ενώσεις έχουν στείλει μια πρωτοβουλία στο Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (HZJZ) πριν από περίπου δέκα ημέρες για να απαλλάξει όλα τα παιδιά κάτω των 12 ετών από την υποχρέωση να κάνουν τεστ κατά τη διέλευση των συνόρων για να διευκολυνθεί η είσοδος των τουριστών στη χώρα αυτή την εποχή.

Τα παιδιά ηλικίας 7-16 ετών αντιπροσωπεύουν το ένα έκτο των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούνται από ξένους τουρίστες στην Κροατία και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά τα παιδιά συνοδεύονται από δύο γονείς, οι επιπτώσεις στον εγχώριο τουρισμό, εάν οι συνθήκες δεν αλλάξουν, θα μπορούσαν να είναι δραστικές, αναφέρει η Jutarnji List.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic χαιρέτισε την Παρασκευή την συμφωνία για την καθιέρωση ταξιδιωτικής κάρτας COVID σε όλη την ΕΕ. Είπε ότι η Κροατία πίεσε έντονα τη συμφωνία για αυτό το έγγραφο που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία για εργασία και τουρισμό σε ολόκληρο το μπλοκ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του ΕΚ, της Πορτογαλίας, η οποία είναι η προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το ταξιδιωτικό δελτίο με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, τις εξετάσεις και την ανάρρωση από την ασθένεια. Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να λάβουν εάν έχουν τουλάχιστον ένα από τα τρία στοιχεία.

Το επίσημο όνομα της κάρτας ταξιδιού θα είναι “EU Digital COVID πιστοποιητικό” και θα έχει φυσική και ψηφιακή έκδοση και θα λειτουργεί μέσω κωδικού QR.

Μόνο εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) θα γίνονται δεκτά. Από σήμερα, τα εμβόλια με πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι οι Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen (Johnson & Johnson)./ibna