Βουλγαρία: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της Βουλγαρίας σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Stoev

Βουλγαρία: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της Βουλγαρίας σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Stoev

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της Βουλγαρίας σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Svetlan Stoev, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva και τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Oliver Varhelyi.

«Η Βουλγαρία εξακολουθεί να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τηρώντας παράλληλα το κριτήριο των επιμέρους επιτευγμάτων κάθε χώρας και σεβόμενοι τις θεμελιώδεις αξίες της κοινότητας στην καλή γειτονία. Είμαστε ανοιχτοί για έναν υπεύθυνο, ανοιχτό και πλήρη διάλογο με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Περιμένουμε από τους πλησιέστερους γείτονές μας στην περιοχή να εργαστούν με πνεύμα ειλικρίνειας και εποικοδομητικότητας. Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει πλήρης συνέχεια και δεν μπορεί να αναμένεται καμία αλλαγή στην εθνική θέση της Βουλγαρίας σε σχέση με την Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Stoev.

Εξέφρασε την ετοιμότητα να συναντηθεί με τον ομόλογό του από την Βόρεια Μακεδονία Bujar Osmani για να συζητήσουν πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργικό συμβούλιο.

«Για εμάς, η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και η απόκτηση των απαραίτητων εγγυήσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας του 2017 είναι ζωτικής σημασίας», τόνισε ο Βούλγαρος Υπουργός προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να καταβάλουμε προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις μας με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Στόχος μας είναι να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση του διαλόγου με τα Σκόπια, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου επιπέδου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική μόνιμη κυβέρνηση να επιστρέψει τις σχέσεις μας στο επίπεδο που πρέπει να συνδέει δύο τέτοιες κοντινές χώρες», δήλωσε ο Stoev.

Συμπερασματικά ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι προσπάθειες και η καλοπροαίρετη προσέγγιση της Βουλγαρίας θα εκτιμηθούν επιτέλους από τους γείτονές μας και ότι θα συνεργαστούμε για να βρούμε μια βιώσιμη και διαρκή λύση στα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις μας.

Η διαδικασία διεύρυνσης είναι επίσης μία από τις προτεραιότητες της Πορτογαλίας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva, προσθέτοντας ότι στηρίχθηκε στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία συνεργάζεται στενά η Λισαβόνα.

Περιέγραψε δύο διαδικασίες διεύρυνσης: την έναρξη διακυβερνητικών διασκέψεων με τη Σερβία-Μαυροβούνιο και την έγκριση ενός διαπραγματευτικού πλαισίου με το Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Ήταν πολύ σημαντικό για τις δύο διαδικασίες να ακούσουμε τις βουλγαρικές προτάσεις, πρωτοβουλίες και ανησυχίες. Το κάνουμε μέσω των κατάλληλων διπλωματικών και πολιτικών καναλιών, και έχουν ήδη γίνει πολλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τώρα η στιγμή να διεξαχθούν άμεσες πολιτικές διαβουλεύσεις με τη Βουλγαρία και θα έχουν μεγάλη σημασία για τη συνεχιζόμενη διαδικασία και πολύ σημαντική για την πορτογαλική Προεδρία», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Silva.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Oliver Varhelyi είπε ότι ήταν πάντα πολύ σημαντικό να ακούσουμε σημαντικά κράτη μέλη για θέματα διεύρυνσης.

«Η Βουλγαρία είναι από τα ηγετικά κράτη μέλη όσον αφορά την ανάπτυξη της πολιτικής μας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Γι’ αυτό αξίζει πάντα να ερχόμαστε εδώ για να λάβουμε ιδέες και να διαβουλευτούμε», είπε ο Varhelyi, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι, υπάρχουν αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε.

Οι Augusto Santos Silva και ο Oliver Varhelyi συναντήθηκαν επίσης με τον Πρόεδρο Rumen Radev και τον Πρωθυπουργό Stefan Yanev./ibna