Τουρκία: Cavusoglu και Guterres συζήτησαν για την Παλαιστίνη

Τουρκία: Cavusoglu και Guterres συζήτησαν για την Παλαιστίνη

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη και συμμετείχε στην ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Ισραήλ.

Στο περιθώριο της ειδικής συνόδου ο Mevlut Cavusoglu συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres όπου συζήτησαν διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού, όπως ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Συζητήθηκαν παγκόσμια ζητήματα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres, ιδιαίτερα για την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία.

-Θα πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση από τον ΟΗΕ για να αποτρέψει το Ισραήλ.

-Αν υπάρχει κόλαση στη Γη, είναι η ζωή των παιδιών στη Γάζα σήμερα» έγραψε στο Twitter o Mevlut Cavusoglu.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ο Mevlut Cavusoglu είπε ότι πρέπει να αποδοθεί η ευθύνη «όπου ανήκει».

«Μόνο το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα», είπε. «Η επανάληψη τέτοιων τραγωδιών δεν μπορεί να αποφευχθεί εκτός και αν το Ισραήλ θεωρηθεί υπεύθυνο για τα εγκλήματά του και τερματιστεί το αίσθημα ατιμωρησίας του» σημείωσε ο Cavusoglu.

Νωρίτερα κορυφαίοι διπλωμάτες αρκετών μουσουλμανικών χωρών συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη πριν από την ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη για την κατάσταση στην Παλαιστίνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Shah Mahmood Qureshi, φιλοξένησε δείπνο εργασίας, στο οποίο παρευρέθηκαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Riad Al-Malki, ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Othman Jerandi, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Volkan Bozkir και απεσταλμένοι των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) στον ΟΗΕ, σύμφωνα με δήλωση της αποστολής του Πακιστάν στον ΟΗΕ.

Μιλώντας ο Qureshi είπε ότι ολόκληρος ο μουσουλμανικός κόσμος είναι εξοργισμένος για τη χρήση από το Ισραήλ αδιάκριτης και δυσανάλογης βίας εναντίον αθώων Παλαιστινίων.

Ο ίδιος επανέλαβε την ισχυρή δυνατή καταδίκη του Πακιστάν για τη σκόπιμη και συστηματική επίθεση του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων προσκυνητών στο Τζαμί Al-Aqsa κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, την παραβίαση της ιερότητας των ιερών τόπων, την πολιτική του για επέκταση παράνομων οικισμών καθώς επίσης την αναγκαστική έξωση Παλαιστινίων, και την κατεδάφιση των σπιτιών τους με ατιμωρησία », ανέφερε η δήλωση.

Ο Qureshi εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη σε όλες τις χώρες του ΟΙΣ, που μαζί με το Πακιστάν έπαιξαν ενεργό ρόλο στη σύγκληση της ειδικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

“[Ελπίζω ότι η ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα βοηθήσει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα εξ ονόματος του ΟΙΣ στη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει στον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εξεύρεση λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα», είπε ο Πακιστανός υπουργός./ibna