Ο Σλοβενικός στρατός ολοκλήρωσε την αποστολή του στο Αφγανιστάν

Ο Σλοβενικός στρατός ολοκλήρωσε την αποστολή του στο Αφγανιστάν

Την Πέμπτη το πρωί, 20 Μαΐου, μέλη του 13ου Σλοβενικού σώματος, που είχαν εμπλακεί στην αποστολή Resolute Support, προσγειώθηκαν στη Ρώμη. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και μετά την προηγούμενη κοινή απόφαση της Συμμαχίας, η Δημοκρατία της Σλοβενίας τερματίζει τις δραστηριότητές της σε αυτήν την αποστολή στο Αφγανιστάν.

Από τις αρχές του 2015, τα αναπτυγμένα μέλη της Συμμαχίας εκπαιδεύουν, συμβουλεύουν και βοηθούν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και τους θεσμούς σε μια αποστολή αποφασιστικής υποστήριξης στο Αφγανιστάν. Οι Σλοβενικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην αποφασιστική υποστήριξη της συμβουλευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η σταθεροποίηση και η υποστήριξη στο Αφγανιστάν για την ανάληψη ευθύνης για τη διακυβέρνηση, την ηγεσία και την ανάπτυξη της χώρας παραμένουν μεταξύ των διεθνών καθηκόντων ασφαλείας.»

Νωρίτερα, μετά από αίτημα του ΟΗΕ και της αφγανικής κυβέρνησης, το ΝΑΤΟ ανέλαβε την επιχείρηση της ISAF τον Αύγουστο του 2003, την πρώτη επιχείρηση του ΝΑΤΟ εκτός της επικράτειάς του. Αυτό συνέβη σύμφωνα με τον μετασχηματισμό της Συμμαχίας διαχείρισης απειλών του 21ου αιώνα. Τα πρώτα μέλη των Σλοβενικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέλαβαν τα καθήκοντα στην επιχείρηση ISAF τον Μάρτιο του 2004, με απόφαση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας.

Η προηγούμενη επιχείρηση ISAF ήταν μέρος της συνολικής προσέγγισης της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και των προσπαθειών για τη δημιουργία μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα. Το τελευταίο, 21ο Σλοβενικό τάγμα στις δυνάμεις της ISAF, επέστρεψε στην πατρίδα στις 25 Δεκεμβρίου 2014.

Τα περισσότερα μέλη των Σλοβενικών Ενόπλων Δυνάμεων συνέβαλαν στην ειρήνη στο Αφγανιστάν το 2011 (συνολικά 179 σε δύο βάρδιες), και μέχρι σήμερα, συνολικά σχεδόν 1.400 μέλη του σλοβενικού στρατού έχουν σταλεί και στις δύο επιχειρήσεις.

Σε περισσότερα από 17 χρόνια δραστηριότητας μελών στο Αφγανιστάν, ο Σλοβενικός Στρατός καταγράφει τα ακόλουθα έκτακτα γεγονότα:

-Τον Ιούλιο του 2005, ένα στρατιωτικό όχημα Hammer που μετέφερε τέσσερα σλοβένικα μέλη της αποστολής ISAF στο Αφγανιστάν χτύπησαν σε νάρκη κοντά στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας. Οι στρατιώτες δεν υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς, αργότερα κάποιος είχε προβλήματα ακοής και το όχημα υπέστη σοβαρή ζημιά κατά την έκρηξη.

– Τον Μάιο του 2011, ένας πολιτικός εμπειρογνώμονας, μέλος του σλοβενικού σώματος στο Αφγανιστάν, τραυματίστηκε ελαφρώς σε βομβιστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ομάδας για την ανοικοδόμηση των επαρχιών της Herat. Είχε μια επιφανειακή πληγή από την έκρηξη και το γεγονός ότι ήταν πίσω από κλειστές πόρτες στο γραφείο την έσωσε από σοβαρούς τραυματισμούς. Ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου καταστράφηκε από την επίθεση.

– Τον Νοέμβριο του 2013, μέλη της αποστολής ISAF της Σλοβενίας συμμετείχαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αντάρτες Ταλιμπάν. Όταν συνέβη το περιστατικό, έξι από αυτούς ήταν σε περιπολία για να συνοδεύσουν την αφγανική μονάδα που εκπαιδεύονταν. Κανένας από τους Σλοβένους στρατιώτες δεν τραυματίστηκε.

– Τον Ιανουάριο του 2014, ένας Σλοβένος στρατιώτης τραυματίστηκε στο πόδι κατά την εκτέλεση εργασιών. Υπό την καθοδήγηση των μελών των αφγανικών δυνάμεων, έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αντιπάλους. Αποθεραπεύτηκε σε νοσοκομείο./ibna