Αλβανία: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς την Ελλάδα το α’ τετράμηνο του 2021

Αλβανία: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς την Ελλάδα το α’ τετράμηνο του 2021

Οι εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά τους πρώτους 4 μήνες του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση εξωτερικού εμπορίου που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Στατιστικής, οι εξαγωγές έφτασαν σχεδόν τα 6 δισ. λεκ (47,8 εκ. ευρώ), από περίπου 3,7 δισ. λεκ (30 εκ. ευρώ) την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Η υψηλότερη αξία των εξαγωγών καταγράφηκε από τις ομάδες “ορυκτά, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια”, ακολουθούμενη από την ομάδα “κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και υποδήματα”.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές αγαθών από την Ελλάδα στην Αλβανία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου ανήλθαν σε περίπου 17,8 δισ. λεκ (14 εκ. ευρώ), όταν πριν από ένα χρόνο το 2020 εισήχθησαν 16,2 δισ. λεκ (13 εκ. ευρώ).

Στην αξία των εμπορευμάτων που εισάγονται από την Ελλάδα, η κύρια θέση καταλαμβάνεται από την ομάδα εμπορευμάτων “τρόφιμα, ποτά και καπνός” σε ποσό 5 δισ. λεκ, ακολουθούμενο από την ομάδα “δομικά υλικά και μέταλλα” στο ποσό των 2,5 δισ. και “ορυκτά, υλικά καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια” στο ποσό των 3,4 δισ. λεκ.

Στα αναφερόμενα στοιχεία, οι συναλλαγές της Αλβανίας με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών αντιπροσώπευαν το 7,1% του συνόλου των συναλλαγών./ibna