Β-Ε: Ο Tegeltija συναντήθηκε με τον Varhelyi στις Βρυξέλλες

Β-Ε: Ο Tegeltija συναντήθηκε με τον Varhelyi στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της BIH Zoran Tegeltija συνομίλησε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση και τη Γειτονιά της ΕΕ Oliver Varhelyi σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση που σχετίζεται με το Covid-19 στην BIH και την περιοχή, καθώς και για τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Με την ευκαιρία αυτή, ο Tegeltija ενημέρωσε τον Varhelyi σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τόνισε τη σημασία του επιταχυνόμενου εμβολιασμού του πληθυσμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης πανδημιών και την έναρξη της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας την ανάγκη για καλύτερη δυναμική και πιο ομοιόμορφη χορήγηση των εμβολίων», αναφέρει το δελτίο τύπου του Συμβουλίου Υπουργών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ο Tegeltija τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος δεν έχει εναλλακτική λύση, προσθέτοντας ότι εκτιμά ιδιαίτερα την προσωπική δέσμευση και τις προσπάθειες του Επιτρόπου Varhelyi στην υποστήριξη της BIH για επίτευξη σχετικής προόδου. Τόνισε ότι η απονομή του υποψηφίου για ένταξη στην ΕΕ θα αποτελούσε κίνητρο και καλό μήνυμα για τους πολίτες της BIH ότι η ΕΕ έχει σοβαρές προθέσεις για τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας.

Αξιολόγησαν από κοινού ότι όλες οι αρχές σε επίπεδο BIH, με τη συμμόρφωση με τον μηχανισμό συντονισμού που συμφωνήθηκε, πρέπει να επενδύσουν επιπλέον προσπάθειες για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διαδικασιών μεταρρύθμισης, για να επιταχύνουν τον ευρωπαϊκό δρόμο της BIH. Αντάλλαξαν απόψεις για άλλα θέματα, όπως τα θέματα μετανάστευσης και τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο Tegeltija συναντήθηκε επίσης με τον Μόνιμο Εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το BIH και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Paolo Rangel.

Στη συνάντηση, στην οποία συζήτησαν το ευρωπαϊκό μέλλον της BIH, ο πρόεδρος Tegeltija ενημέρωσε τον εισηγητή της ΕΕ για την BIH Rangel σχετικά με τις δραστηριότητες που αναλαμβάνει το Συμβούλιο Υπουργών για μια ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των διαδικασιών μεταρρύθμισης, ως κύρια προϋπόθεση για τη συνέχιση του ευρωπαϊκού δρόμου .

Ο πρόεδρος Tegeltija επεσήμανε ότι παρά την κρίση που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού, η BIH έδειξε την αφοσίωσή της στις ευρωπαϊκές ενοποιήσεις και σημείωσε πρόοδο στην εκπλήρωση 14 βασικών προτεραιοτήτων, υποδηλώνοντας την ανάγκη για αυξημένη υποστήριξη της ΕΕ για την απόκτηση του υποψηφίου.

Ο πρόεδρος Tegletija ευχαρίστησε τον εισηγητή Rangel για τη δέσμευσή του να αναγνωρίσει τις προσπάθειες και να δείξει την πρόοδο της BIH, η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει των δυσκολιών που προκλήθηκαν από τις πανδημίες του Covid-19./ibna