Μαυροβούνιο: Το Δημοκρατικό Μέτωπο θα καταθέσει πρόταση μομφής για τον Πρόεδρο Đukanović

Μαυροβούνιο: Το Δημοκρατικό Μέτωπο θα καταθέσει πρόταση μομφής για τον Πρόεδρο Đukanović

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα υπογράψει τις τροποποιήσεις του νόμου για την Εισαγγελία, οι οποίοι εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

«Σήμερα, θα επιστρέψω τους διωκτικούς νόμους στο Κοινοβούλιο για επανεκτίμηση», δήλωσε ο Πρόεδρος Đukanović  στην ετήσια συνέντευξη τύπου στο Cetinje.

Τόνισε ότι αυτοί οι νόμοι θέτουν σε κίνδυνο το συνταγματικό και νομικό σύστημα του Μαυροβουνίου.

«Το Σύνταγμα προβλέπει ένα διαιρεμένο σύστημα διακυβέρνησης, αλλά δεν προβλέπει τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας. Οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές καταστρέφονται, η εταιρική σχέση με την ΕΕ καταστρέφεται», επεσήμανε.

Υπενθύμισε ότι, σε δύο περιπτώσεις, η Επιτροπή της Βενετίας (VC) δήλωσε σαφώς τις παρατηρήσεις της σχετικά με την πρόθεση των δύο εισαγγελικών νόμων.

«Η τελευταία γνώμη της Επιτροπής λέει τι είναι απαράδεκτο – ότι ο εισαγγελέας εκλέγεται εκτός της οργάνωσης του εισαγγελέα. Όλα αυτά αγνοούνται βάναυσα από τον κυβερνώντα συνασπισμό επειδή δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος που είναι έτοιμος να αναλάβει το κόμμα που προσπαθεί να πέσει στα χέρια τους», τόνισε ο Πρόεδρος Đukanović.

Πιστεύει ότι η νέα πλειοψηφία θέλει να βρει κάποιον που θα συνεχίσει με βάναυση ανανέωση, και αυτό δεν είναι καλό για το Μαυροβούνιο.

Όμως, η δήλωση που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις αφορούσε τους υποψηφίους για πρεσβευτές του Μαυροβουνίου. Ο Đukanović είπε ότι είναι λογικό ότι «όσοι ήταν κατά της αναζωογόνησης της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου και κατά της δημιουργίας του κράτους τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουν ηθικά δικαιώματα να ζητήσουν τη συγκατάθεση του κράτους να είναι εκπρόσωποί του».

«Η διαδικασία διαβουλεύσεων για την εκλογή νέων πρεσβευτών έχει ξεκινήσει και σας υπενθυμίζω ότι είχα δύο συζητήσεις σχετικά με το θέμα με εκπροσώπους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Đorđe Radulović», δήλωσε ο Đukanović.

Μετά από αυτή τη δήλωση, ο επικεφαλής του κόμματος του Δημοκρατικού Μετώπου στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, Slaven Radunović είπε ότι το κόμμα θα ξεκινήσει τη διαδικασία μομφής του Đukanović.

«Ο Đukanović είπε ότι όσοι ήταν κατά της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου δεν έχουν το δικαίωμα να είναι εκπρόσωποί του. Το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου αναφέρει ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες ασκούνται βάσει του Συντάγματος και ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι πολίτες αυτής της χώρας που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, λόγω της δήλωσής τους, δεν μπορούν να ασκήσουν δημόσιο λειτούργημα. Είναι η πιο ρητή μορφή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το αποκορύφωμα της αίσθησης. Περιμένω τις πιο σοβαρές αντιδράσεις από όλα τα θεσμικά όργανα στο Μαυροβούνιο που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Θα προσπαθήσουμε να ζωντανεύσουμε 25 βουλευτές και να ζητήσουμε ανάκληση. Ο Đukanović έδειξε ότι δεν είναι ο πρόεδρος όλων των πολιτών », δήλωσε ο Radunović./ibna