Σλοβενία: Η Μουσουλμανική κοινότητα διαμαρτύρεται για τη Ισραηλινή σημαία στο κυβερνητικό κτίριο

Σλοβενία: Η Μουσουλμανική κοινότητα διαμαρτύρεται για τη Ισραηλινή σημαία στο κυβερνητικό κτίριο

Η Μουσουλμανική Κοινότητα της Σλοβενίας θεωρεί την ανάρτηση της ισραηλινής σημαίας στο κτίριο της κυβέρνησης της Σλοβενίας ως «κατάχρηση εξουσίας» και υποστήριξη στη «γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ».

Οι ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας της Σλοβενίας, μία από τις δύο οργανώσεις που εκπροσωπούν τους μουσουλμάνους στη χώρα, έστειλαν μια ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Janez Janša λέγοντας ότι «η κυβέρνηση σήκωσε τη σημαία μιας κατοχικής δύναμης στο όνομα της ιδεολογίας της, όχι στο όνομά μας». Πρόσθεσαν ότι η υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι ακόμη πιο ανησυχητική σε μια εποχή που «οι ισραηλινές αρχές ακολουθούν μια πολιτική γενοκτονίας και απαρτχάιντ».

Η Μουσουλμανική Κοινότητα πιστεύει ότι «η Χαμάς έχει μόνο μια πιθανή επιθυμία, να καταστρέψει το Ισραήλ», ενώ από την άλλη πλευρά το Ισραηλινό κράτος «πραγματικά καταστρέφει τον λαό και την κοινωνία της Παλαιστίνης».

Στην επιστολή, οι μουσουλμάνοι ηγέτες υπενθύμισαν στον Janša ότι η στιγμή έναρξης των τελευταίων γεγονότων στη Μέση Ανατολή ήταν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο τζαμί Al-Aqsa, το τρίτο πιο σημαντικό στον μουσουλμανικό κόσμο, στο τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού , αυτό που αντιπροσωπεύει μια «άνευ προηγουμένου παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην πρόσφατη ιστορία.

Ρώτησαν τον πρωθυπουργό «πώς θα ένιωθε αν η αστυνομία εισέβαλε σε έναν καθεδρικό ναό όπου αυτός και η οικογένειά του παρευρίσκονταν ειρηνικά σε μια χριστιανική θρησκευτική τελετή».

«Έχετε πραγματικά μια τόσο αναίσθητη στάση απέναντι στα θύματα και δεν σας ενδιαφέρει πώς αισθάνονται 50.000 μουσουλμάνοι στη Σλοβενία;» πρόσθεσε την επιστολή που υπέγραψε ο Muhamed Čerkez, πρόεδρος της επιτροπής της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Σλοβενίας.

Η οργάνωση είναι η μικρότερη από τις δύο ισλαμικές θρησκευτικές οργανώσεις στη Σλοβενία. Ιδρύθηκε το 2006 μετά από διάσπαση στην Ισλαμική Κοινότητα στη Δημοκρατία της Σλοβενίας.

«Η κοινότητά μας πιστεύει ότι οι διεθνείς συγκρούσεις πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και χωρίς βία. Τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν Αλλά πάνω απ’ όλα, η αλήθεια πρέπει να έχει το δικαίωμα ύπαρξης», κατέληξε η επιστολή.

Ο πρωθυπουργός Janša απάντησε στο Twitter λέγοντας ότι η μουσουλμανική κοινότητα έκανε «ένα μεγάλο λάθος υποστηρίζοντας τρομοκράτες».

Είπε ότι το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση από γειτονικές χώρες όταν κήρυξε ανεξαρτησία το 1948 και τρεις ακόμη φορές μετά από αυτό. «Φέτος επίσης, η #Hamas επιτέθηκε πρώτη, πυροβολώντας πολιτικούς στόχους στο [Ισραήλ] ενώ κρύβονταν πίσω από τους δικούς του πολίτες».

Η ισραηλινή σημαία υψώθηκε στο κυβερνητικό κτίριο στη Λιουμπλιάνα την περασμένη Παρασκευή ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω της χειρότερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή σε επτά χρόνια.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Σλοβενία, Salahem Abdel Shafi, καταδίκασε την παρουσία της ισραηλινής σημαίας. Είπε στην εφημερίδα Dnevnik ότι ήταν μια εξωφρενική και πολύ ανησυχητική πράξη και επίδειξη μονόπλευρης, ακόμη και ρατσιστικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Eyal Sela είπε ότι το Ισραήλ έχει το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις όπως και κάθε άλλη χώρα./ibna