Βουλγαρία: Σαρωτικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό

Βουλγαρία: Σαρωτικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό

Σαρωτικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό πραγματοποιεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας για να εξασφαλίσει, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πιο δίκαιες εκλογές.

Έτσι το υπουργικό συμβούλιο απέλυσε όλους τους νομάρχες και όρισε νέους στη θέση τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Anton Kutev. Οι αλλαγές έγιναν για να εξασφαλιστεί η δίκαιη διεξαγωγή των προσεχών κοινοβουλευτικών εκλογών και η μείωση της εξαγοράς ψήφων. Σε τέσσερις μόνο περιφέρειες δεν υπάρχουν νέοι διορισμοί και θα διευθύνονται προσωρινά από τους αν. νομάρχες.

Αλλαγές και στις υπηρεσίες ασφαλείας;

Ο πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Dimitar Georgiev και της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Atanas Atanasov ανέστηλαν τις άδειες τους, σύμφωνα με το Πρακτορείο BGNES. Οι επικεφαλής πήραν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι τον Σεπτέμβριο με το που διορίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο αξιωματούχοι προσκλήθηκαν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά δεν απάντησαν ενώ σήμερα πήγαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για να συναντηθούν μαζί του. «Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του πολυάσχολου προγράμματος του υπουργικού συμβουλίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Anton Kutev. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο αξιωματούχοι έλαβαν άδεια άνευ αποδοχών, για να αποφύγουν την απόλυση.

Radev: Λογικές ενέργειες

Ο Πρόεδρος Rumen Radev χαρακτήρισε τις αλλαγές αξιωματούχων σε βασικές θέσεις στη χώρα ως «λογικές ενέργειες». «Όταν διόρισα την υπηρεσιακή κυβέρνηση, έδωσα τις σύντομες οδηγίες μου: ειλικρίνεια, διαφάνεια, αλλά και μηδενική ανοχή στη διαφθορά, το έγκλημα και την αγορά ψήφων» δήλωσε ο ίδιος. Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τον νόμο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να λαμβάνουν τις ίδιες πληροφορίες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν συνέβη. «Προφανώς, το παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού που κρύβεται πίσω από άδειες άνευ αποδοχών και ασθένειας, χρησιμοποιήθηκε και από τους υφισταμένους του» πρόσθεσε ο Radev, αναφερόμενος στους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. «Η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι αυτό που χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή» κατέληξε ο αρχηγός του κράτους./ibna