Δείπνο παρέθεσε ο Borrell στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων

Δείπνο παρέθεσε ο Borrell στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell διοργάνωσε ένα ανεπίσημο δείπνο με τους έξι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων σχετικά με το μέλλον της περιοχής και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, οι Πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, της Αλβανίας Edi Rama, της Σερβίας Ana Brnabic, του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti, ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Zoran Tegeltija ενώ συμμετείχε επίσης ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Oliver Várhelyi.

Σε μια ανοιχτή και ειλικρινή ατμόσφαιρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων είχαν μαζί έναν στρατηγικό προβληματισμό σχετικά με τρόπους επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των προσδοκιών των πολιτών για την ένταξη στην ΕΕ, καθώς και προσεγγίσεις για την ενίσχυση θετικών και εποικοδομητικών αφηγήσεων στην περιοχή . Συμφώνησαν ότι η ένταξη στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής.

Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για περιφερειακή συνεργασία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία Covid-19.

Στη διοργάνωση αυτής της άτυπης συνάντησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell αναβιώνει την παράδοση των άτυπων συναντήσεων με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

«Η δέσμευση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αναμφισβήτητη και πρέπει να είναι πολύ ορατή. Γι’ αυτό αναβίωσα την παράδοση των τακτικών ανεπίσημων γευμάτων με τους έξι ηγέτες απόψε, για ανοιχτές στρατηγικές και πολιτικές συζητήσεις για το κοινό μας μέλλον», έγραψε στο Twitter ο Josep Borrell/ibna