Κοσσυφοπέδιο: Επιστολή των Υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού στην Europa Nostra, για τη Μονή Dečani

Κοσσυφοπέδιο: Επιστολή των Υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού στην Europa Nostra, για τη Μονή Dečani

Η Υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου, η Donika Gervalla-Schwartz και η Υπουργός Πολιτισμού, Νεότητας και Αθλητισμού, Hajrulla Ceku απέστειλαν επιστολή στον Εκτελεστικό Πρόεδρο του Europa Nostra, αφού αυτή η οργάνωση πρόσθεσε τον περασμένο μήνα τη μεσαιωνική ορθόδοξη Μονή Dečani στη λίστα απειλούμενων τόπων στην Ευρώπη.

Στην επιστολή τους, οι Υπουργοί του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν ότι η απόφαση του Europa Nostra επηρεάστηκε άδικα και πολιτικά.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η απόφαση είναι αβάσιμη, καθώς δεν συμπίπτει με τα πραγματικά περιστατικά. Επιπλέον, η απόφαση είναι σαφώς πολιτικά επηρεασμένη και άνευ προηγουμένου στην πολύτιμη ιστορική φήμη της Europa Nostra», γράφουν στην επιστολή που έστειλαν δύο υπουργοί της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Η υπουργός Gervalla-Schwartz και ο Ceku κάλεσε τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Europa Nostra, του οργανισμού που ειδικεύεται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, να επισκεφθούν το Κοσσυφοπέδιο.

«Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το Κοσσυφοπέδιο και να δείτε από κοντά την πολιτεία της Μονής Dečani. Κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεών σας, παραμελήσατε μια ουσιώδη διάσταση, διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ λάβατε υπόψη ένα μεροληπτικό και αντιεπαγγελματικό κείμενο από την υποψήφια οργάνωση», επισημαίνεται στην επιστολή.

Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου επέκριναν τον περασμένο μήνα την απόφαση της Europa Nostra να συμπεριλάβει τη Σερβική Ορθόδοξη Μονή Dečani σε μια λίστα με τους επτά πιο απειλούμενους τόπους στην Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε περιττή. Επίσης, για το φρούριο, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου έγραψαν μια επιστολή στην Europa Nostra, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την κίνηση.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο για ιστορικούς χώρους λατρείας, «το μέλλον για τη θρησκευτική κληρονομιά», το οποίο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όρισε το Μοναστήρι Dečani στο Πρόγραμμα των 7 χώρων που απειλούνται περισσότερο το 2021.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Europa Nostra, με βάση τη γνωμοδότηση που εξέφρασε η Συμβουλευτική Ομάδα του Προγράμματος των 7 πιο απειλούμενων, δήλωσε: «Αυτό είναι το μοναδικό μνημείο στην Ευρώπη υπό μια τέτοια ισχυρή διεθνή στρατιωτική προστασία για μια συνεχή περίοδο 20 ετών. Ωστόσο, αποτελεί μνημείο εξαιρετικής ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας για την Ευρώπη και τον κόσμο, όπως επιβεβαιώνεται από το καθεστώς της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στο πλαίσιο της στρατηγικής διεύρυνσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, είναι επείγον και επιτακτικό να διασφαλιστεί μια ολιστική προστασία από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη αυτού του απειλούμενου Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου και άλλων βασικών ευρωπαϊκών αξιών. Η επαρκής προστασία και η ακριβής ερμηνεία, η επικοινωνία και η εκπαίδευση που σχετίζονται με την πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική κληρονομιά στο Κοσσυφοπέδιο αποτελούν προϋπόθεση για συμφιλίωση και διάλογο που οδηγεί σε διαρκή ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.»/ibna