Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του στρατού στην KFOR

Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του στρατού στην KFOR

Η απόφαση για την αυξημένη συμμετοχή του Στρατού του Μαυροβουνίου στην αποστολή KFOR στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ληφθεί από το Κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Milo Đukanović ο οποίος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στις Βρυξέλλες σήμερα.

Ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση των αρχών του Μαυροβουνίου να μην συμμετάσχουν στην αποστολή KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και εάν θα μπορούσε να έχει συνέπειες στις σχέσεις Μαυροβουνίου-ΝΑΤΟ, ο Stoltenberg δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η απόφαση του κράτους ήταν να στείλει στρατεύματα ή όχι.

«Είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει κάθε σύμμαχος. Θα καλωσορίσω τη συμβολή του Μαυροβουνίου στην KFOR επειδή θα υποστηρίξει σημαντικό έργο. Stoltenberg.

Ερωτηθείς εάν η απόφαση εξαρτάται από την προηγούμενη απειλή του Δημοκρατικού Μετώπου (DF) σε ορισμένα μέλη της κυβέρνησης και αν θα θίξει το ζήτημα σε σύνοδο του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας, ο Đukanović είπε ότι η απόφαση για αυτό πρέπει να ληφθεί από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.

«Η πρωτοβουλία δίνεται από το Υπουργείο Άμυνας, η γνώμη εκδίδεται από το Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας, το οποίο προεδρεύω και η τελική απόφαση λαμβάνεται από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου», δήλωσε ο Đukanović.

Είπε ότι η αυξημένη συμμετοχή είναι ευθύνη του Μαυροβουνίου.

«Το Μαυροβούνιο, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δύο φορές υπεύθυνο για τη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων από τα άλλα κράτη μέλη και ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για αυτήν τη σταθερότητα», δήλωσε ο Đukanović.

Είπε ότι δεν υπήρχε σοβαρός λόγος για τον οποίο το Μαυροβούνιο δεν θα συμμετείχε περισσότερο στην KFOR και ότι αυτή ήταν η πολιτική θέση της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Οι δισταγμοί είναι πολιτικού χαρακτήρα, ενισχύονται από εκείνους που είναι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, που προσπαθούν να γυρίσουν τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω. Αυτή είναι μια αδύνατη αποστολή και δεν πρέπει να επιδοτούμε σε αυτήν την οπισθοδρομική πολιτική. «Το Μαυροβούνιο πρέπει να λάβει απόφαση για αυξημένη συμμετοχή στην αποστολή της KFOR», δήλωσε ο Đukanović.

Εκτίμησε ότι, από την άποψη του Μαυροβουνίου, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ένταξης στη Συμμαχία ήταν μια πολύ θετική εμπειρία./ibna