Η Κροατία θα μπορούσε να πάρει το 20% της ενέργειας της από την Αδριατική

Η Κροατία θα μπορούσε να πάρει το 20% της ενέργειας της από την Αδριατική

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τουλάχιστον το 20% της κροατικής ενέργειας θα μπορούσε να παραχθεί από την Αδριατική», δήλωσε ο καθηγητής Neven Duić της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών και της Ναυτικής Αρχιτεκτονικής του Ζάγκρεμπ στο συνέδριο Blue Energy Days, που ξεκίνησε σήμερα στο Split της Κροατίας.

Στην τριήμερη συγκέντρωση συζητήθηκαν οι δυνατότητες χρήσης θαλάσσιας ενέργειας.

Ο καθηγητής Duić πιστεύει ότι η Κροατία θα πρέπει να επικεντρωθεί στα υπεράκτια αιολικά πάρκα τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς οι πλατφόρμες φυσικού αερίου θα κλείσουν.

«Υπάρχουν πλατφόρμες φυσικού αερίου της ΙΝΑ στα βόρεια της Αδριατικής, αλλά το 2025 η εκμετάλλευση φυσικού αερίου θα ολοκληρωθεί εκεί και στη συνέχεια η ΙΝΑ σχεδιάζει να τοποθετήσει υπεράκτια αιολικά πάρκα αντί για αυτές τις πλατφόρμες φυσικού αερίου. Είναι η καλύτερη τοποθεσία, επειδή υπάρχει ρηχή θάλασσα, οπότε η τρέχουσα τεχνολογία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι έτοιμη για αυτήν την τοποθεσία», κατέληξε ο Duić.

Εκτίμησε ότι στην υπόλοιπη Αδριατική, οι δυνατότητες χρήσης θαλάσσιας ενέργειας είναι μεγάλες, αλλά η κατασκευή πλωτών αιολικών σταθμών, που μπορούν να λειτουργήσουν σε βάθη άνω των 100 μέτρων, θα πρέπει να περιμένουν.

Εξήγησε ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι μεγάλα και είναι απαραίτητο να τα κρατήσετε μακριά από την ακτή για τον τουρισμό.

«Θέλουμε να έχουμε μια διατηρήσιμη μεσογειακή ακτή για τις μελλοντικές γενιές τουριστών», δήλωσε ο Duić.

Εξήγησε ότι η μπλε ενέργεια, που σημαίνει τη χρήση ενέργειας από τη θάλασσα, πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης, για την οποία, όπως λέει, θα διατεθούν σημαντικά κονδύλια από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ιδιαίτερη προσοχή, όπως είπε, πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη ενός «ενισχυτή θερμότητας» που θα χρησιμοποιεί τη θερμότητα της θάλασσας για να θερμαίνει και να δροσίζει τις παράκτιες πόλεις της Δαλματίας.

«Εγκαταστήσαμε πρόσφατα ένα νέο σύστημα στο Dubrovnik στο Παλάτι των Δόγηδων που θερμαίνει και δροσίζει αυτό το παλάτι, καθώς και πολλά ιστορικά κτίρια κοντά. Ένα τέτοιο συγκεντρωτικό σύστημα που χρησιμοποιεί τη θερμότητα της θάλασσας είναι η βέλτιστη λύση για το παλάτι του Διοκλητιανού στο Split, το οποίο έχει τεράστιο τουριστικό δυναμικό, αλλά τώρα είναι αρκετά κατεστραμμένο από τα κλιματιστικά στις προσόψεις», κατέληξε ο Duić.

Η Blue Energy Deployment Alliance (BLUE DEAL) είναι ένα ευρωπαϊκό έργο, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας, για την αξιοποίηση της Blue Energy, με τη συμμετοχή 12 εταίρων από έξι χώρες και εννέα διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου, ξεχωρίζει στο γραπτό υλικό αυτού του συνεδρίου.

Η επαγγελματική βιβλιογραφία αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις τρόποι αξιοποίησης της ενέργειας της θάλασσας και είναι: η χρήση της κυματικής ενέργειας, η χρήση της παλιρροιακής ενέργειας και η χρήση των διαφορών θερμοκρασίας στο νερό./ibna