Σλοβενία: Και πάλι, πρόταση μομφής στον ορίζοντα

Σλοβενία: Και πάλι, πρόταση μομφής στον ορίζοντα

Τα κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης στο Σλοβενικό Κοινοβούλιο ζήτησαν έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν την πρότασή μομφής κατά του πρωθυπουργού Janez Janša. Αυτό το αίτημα ήρθε στο κοινοβούλιο μετά τη συνάντηση της τακτικής συνόδου σήμερα για να συζητηθεί η πρόταση και ορισμένα νομοσχέδια, αλλά η Ολομέλεια τέθηκε σε αναστολή αφού οι βουλευτές δεν επιβεβαίωσαν την ημερήσια διάταξη σε ψηφοφορία καθώς υπήρξε ισοψηφία 42 με 42.

Η κεντροαριστερή λίστα Marjan Šarec (LMŠ), οι Σοσιαλδημοκράτες (SD), η Αριστερά και το Alenka Bratušek Party (SAB) βλέπουν τη σημερινή ψηφοφορία ως απόδειξη ότι ο κυβερνών συνασπισμός δεν έχει πλέον πλειοψηφία.

Η ψηφοφορία κατά της ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας ήταν μια μορφή διαμαρτυρίας και πίεσης για να εξαναγκάσει σε απόφαση για πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας παράλληλα την ελλιπή εκπροσώπηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης και του συνασπισμού στα όργανα εργασίας μετά την ανεξαρτητοποίηση τεσσάρων βουλευτών του συνασπισμού στα τέλη Μαρτίου.

Ο επικεφαλής του LMŠ Marjan Šarec είπε ότι αυτή η κυβέρνηση «κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία, αντί να κάνει ό, τι είναι φυσιολογικό στις κανονικές δημοκρατίες, να πάει στις εκλογές για να αποφασίσουν οι πολίτες σε ποιον θα δώσουν τη φωνή τους και ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της χώρας στο μέλλον» .

Σύμφωνα με τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση ένωσε τις δυνάμεις της για να αποτρέψει τις ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν σε επίπεδο επιτροπής τις τελευταίες εβδομάδες μετά την άρνηση της ομάδας τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών να ψηφίσουν στην επιτροπή. Ως εκ τούτου, οι νόμοι είναι παράνομοι, υποστήριξε ο Šarec.

Με την τακτική ολομέλεια εκτός της ημερήσιας διάταξης, τα τέσσερα κόμματα υπέβαλαν το αίτημα για έκτακτη σύνοδο για να ψηφίσουν μόνο για την πρόταση μομφής.

«Η ψηφοφορία θα είναι μια ευκαιρία για όλους τους βουλευτές να αποφασίσουν εάν θα υποστηρίξουν αυτό που είδαμε σήμερα, ή θα συγκεντρώσουν το θάρρος να πάνε στις εκλογές», δήλωσε ο Šarec.

Ομοίως, η Janja Sluga, επικεφαλής της ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση επέλεξε να καταψηφίσει την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας σχετικά με τις ατελείς σχέσεις στα όργανα εργασίας.

Υποστήριξε ότι οι επιτροπές στις οποίες η αντιπολίτευση ενέκρινε τα περισσότερα νομοσχέδια ή τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν εκπροσωπήθηκαν επαρκώς.

Εν τω μεταξύ, ο Matjaž Han, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας SD, δήλωσε ότι ήταν καιρός οι ηγέτες του κόμματος να συμφωνήσουν για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, τις οποίες πιστεύει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά την προεδρία της ΕΕ της Σλοβενίας.

Είπε ότι γνωρίζει ότι η αντιπολίτευση πιθανότατα δεν θα συγκεντρώσει τις 46 ψήφους που απαιτούνται για την πρόταση μομφής στον πρωθυπουργό./ibna