Zeman: Ζητώ συγνώμη για τους βομβαρδισμούς στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας

Zeman: Ζητώ συγνώμη για τους βομβαρδισμούς στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, ο οποίος βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στην Τσεχική Δημοκρατία, απευθύνθηκε στα μέσα ενημέρωσης μαζί με τον Πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας, Miloš Zeman μετά τη συνάντηση τους.

Στην έναρξη των δηλώσεων, ο Τσέχος πρόεδρος Miloš Zeman μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι η Σερβία ήταν παραδοσιακή φίλη της Τσεχικής Δημοκρατίας, η οποία προδόθηκε στο διάβα της ιστορίας.

«Η Σερβία εξέφρασε την υποστήριξή της σ’ εμάς και εμείς την βομβαρδίσαμε. Επιτρέψτε μου να πω άμεσα ότι ζητώ συγγνώμη για τον βομβαρδισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ). Ήταν λάθος. Σαν άντρας, ζητώ από τον σερβικό λαό να μας συγχωρήσει. Με ενοχλούσε όλο αυτό το διάστημα», είπε ο Zeman.

Όπως εξήγησε, η Τσεχική Δημοκρατία ήταν νέο μέλος του ΝΑΤΟ τότε και έψαχνε έναν τρόπο να αποτρέψει τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είχε υποστήριξη.

«Ζητήσαμε τη συναίνεση και αναζητήσαμε απεγνωσμένα τουλάχιστον άλλη μία χώρα ενάντια στον βομβαρδισμό, αλλά μείναμε μόνοι. Ήταν ακόμη μια έλλειψη θάρρους», δήλωσε ο Zeman.

«Έτσι, το είπα και έσωσα την ψυχή μου, και τώρα επιτρέψτε μου να προχωρήσω σε αυτά που συζητήσαμε», είπε ο Zeman.

Ο Zeman είπε ότι συζήτησε με τον Vučić για την επιτυχή ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και για τη στάση των δύο χωρών σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις, και τόνισε ιδιαίτερα την ικανότητα της Σερβίας να δημιουργήσει φιλικές ή σωστές σχέσεις με όλες τις σημαντικές χώρες.

Ο Zeman επαίνεσε επίσης την ταχεία πρόοδο του εμβολιασμού στη Σερβία, η οποία, όπως είπε, σχετίζεται με το γεγονός ότι η Σερβία έχει αποκτήσει εμβόλια από διάφορες χώρες.

«Εκτιμώ ιδιαίτερα αυτήν την επίσκεψη και θυμάμαι ευχαρίστως την επίσκεψή μου στο Βελιγράδι και ελπίζω ότι θα ρίξω άλλη μια ματιά σε αυτήν την πόλη λίγο πριν από το τέλος της θητείας μου», δήλωσε ο Zeman.

Λόγω της κακής του υγείας, ο Πρόεδρος Zeman βρισκόταν σε αναπηρική καρέκλα, αλλά βρήκε τη δύναμη να σηκωθεί και να χαιρετήσει τον Vučić, εκφράζοντας του τον σεβασμό και τη φιλία του.

Μετά τον Zeman, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, μιλώντας επίσης στα μέσα ενημέρωσης, ευχαρίστησε τον Zeman για τα λόγια υποστήριξής του και τη συγγνώμη του για τον βομβαρδισμό της ΟΔΓ από το ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζω ότι δεν είναι δημοφιλές να μιλάμε για παραδοσιακή και ειλικρινή φιλία, αλλά αυτό που βίωσα σήμερα στην Πράγα και τη φιλοξενία που έλαβε η Σερβία εδώ και αυτό που έχετε ετοιμάσει για εμάς, είναι κάτι που με άγγιξε βαθιά», δήλωσε ο Vučić  στην αρχή της ομιλίας του.

«Τα λόγια του Προέδρου Zeman, ενός γενναίου άνδρα με μοναδικό χαρακτήρα, που δεν κολακεύει κανέναν, σημαίνουν πολλά για μένα … Έχω δει τον πόσο σεβάσμιος είναι και είμαι λίγο ζηλιάρης, θέλω να τον ευχαριστήσω για αυτά υπέροχα λόγια που έστειλε στη Σερβία. Ο σερβικός λαός αντιλαμβάνεται τον τσεχικό λαό όχι τόσο ως φίλο, αλλά ως αδελφό έθνος», πρόσθεσε.

«Είμαι γνωστός για το ότι δεν κολακεύω κανέναν, όχι μόνο επειδή ζυγίζω 120 κιλά, αλλά και επειδή έχω κακή ιδιοσυγκρασία … Θα είμαστε αιώνια ευγνώμονες γιατί αυτό που είπε ο Τσέχος Πρόεδρος τώρα είναι κάτι που δεν έχει ειπωθεί ποτέ από κανέναν άλλο και αυτή η ευγνωμοσύνη δεν θα σταματήσει ποτέ», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος επίσης ανακοίνωσε την επίσκεψη του Zeman στη Σερβία.

Ο Vučić ευχαρίστησε επίσης τον Zeman για την υποστήριξη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

«Ο Zeman θα επισκεφθεί τη Σερβία πριν από το τέλος του έτους, επειδή το υποσχέθηκε. Και υποσχέθηκα ότι η Σερβία θα λύσει ένα περίπλοκο πρόβλημα ιδιοκτησίας και ότι θα δώσουμε τον Τσεχικό Οίκο από το 1928 στην Τσεχική Δημοκρατία. Και τον περιμένω στα εγκαίνια», είπε ο Vučić.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη της τσεχικής μειονότητας ζουν ως επί το πλείστων στο Νότιο Banat και αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό πλούτο της Σερβίας, και γι’ αυτό θέλει να μπορούν να έχουν το δικό τους σπίτι, το οποίο τους ανήκε και κατασχέθηκε τη δεκαετία του 1960.

Επίσης, ο Vučić ευχαρίστησε τον Zeman για το παράσημο που του έδωσε. «Για μένα, αυτό σημαίνει μεγάλη τιμή. Πρώτον, του έδωσα ένα μετάλλιο, το οποίο του άξιζε πολλές φορές, και αυτό που φοράω σήμερα στο πέτο του σακακιού μου παρουσιάζει μια επιπλέον δέσμευση για να αγωνιστώ για τη Σερβο-Τσεχική φιλία, να δουλέψω όσο το δυνατόν περισσότερο. Και έχετε την υπόσχεσή μου για αυτό», είπε ο Vučić.

Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι είναι υπέροχο να είσαι Σέρβος στην Πράγα σήμερα και ότι η Σερβία δεν θα ξεχάσει ποτέ τα λόγια του Zeman./ibna