Κοσσυφοπέδιο: Kurti και Merkel συζήτησαν για τον διάλογο, τα εμβόλια και τις θέσεις εργασίας

Κοσσυφοπέδιο: Kurti και Merkel συζήτησαν για τον διάλογο, τα εμβόλια και τις θέσεις εργασίας

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, πραγματοποίησε τη Δευτέρα εικονική συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, σύμφωνα με τη δημοσίευση του Kurti στο twitter.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Kurti συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, όπως τα εμβόλια, τις θέσεις εργασίας, τη δικαιοσύνη αλλά και για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινα με την διαμεσολάβηση της ΕΕ.

«Μια λεπτομερής και ανοιχτή συζήτηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel. Αντιμετωπίσαμε μια σειρά θεμάτων όπως εμβόλια, θέσεις εργασίας και δικαιοσύνη, τονίζοντας τις ισχυρές διμερείς μας σχέσεις και την ανάγκη για επενδύσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας. Στο διάλογο συμφωνήσαμε ότι πρέπει να είναι ισότιμος και να οδηγεί σε αμοιβαία αναγνώριση», έγραψε ο Kurti.

Σε μια πιο αναλυτική δημοσίευση στο Facebook, ο Kurti ανέφερε ότι σε σχέση με τον διάλογο με τη Σερβία, συμφώνησαν ότι ο διάλογος πρέπει να είναι δίκαιος, στηριζόμενος στην καλή πίστη που θα πρέπει να οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώριση. «Πρόσθεσα ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και η εδαφική του ακεραιότητα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης – δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πριν από το 2008», δήλωσε ο Kurti αναφερόμενος στη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στις 18 Φεβρουαρίου 2008.

Ο Kurti είπε ότι αναμένοντας τη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδικασία του Βερολίνου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, είπε στην Καγκελάριο Merkel ότι η περιοχή χρειάζεται οικονομική και εμπορική συνεργασία, αλλά όχι ένα έργο ως αντικατάσταση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΕΕ. «Η οικονομική συνεργασία πρέπει να συμβαδίζει με τον εκδημοκρατισμό της περιοχής. Το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση και η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Kurti.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι έλαβε επιβεβαίωση από τον Καγκελάριο Merkel ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου./ibna