Η Β-Ε και η Σερβία έθεσαν το θεμέλιο λίθο για το HPP Buk Bijela

Η Β-Ε και η Σερβία έθεσαν το θεμέλιο λίθο για το HPP Buk Bijela

Οι πρωθυπουργοί της Σερβικής Δημοκρατίας, Radovan Višković και η Σερβία, Ana Brnabić, έθεσαν το θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού / HPP / “Buk Bijela” στον ποταμό Drina, στην τοποθεσία κοντά στη Foča.

Με αυτήν την πράξη, την έναρξη της κατασκευής ενός πολύ επικερδούς εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας έγινε επίσημα, κάτι το οποίο αναμενόταν για περισσότερο από μισό αιώνα.

Η HPP “Buk Bijela”, όπως έχει προγραμματιστεί, θα είναι η πρώτη από τις τρεις υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας του συστήματος υδροηλεκτρικής ενέργειας “Gornja Drina”.

Η κατασκευή του HPP “Buk Bijela” θα χρηματοδοτηθεί από κοινού από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας, για περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από τον Υπουργό Ενέργειας της Σερβικής Δημοκρατίας, Petar Đokić.

Η κατασκευή τριών υδροηλεκτρικών σταθμών σχεδιάζεται στα πρώτα τριάντα χιλιόμετρα του ποταμού Drina, στην περιοχή του δήμου Foča.

Μετά την κατασκευή του HPP “Buk Bijela”, το οποίο θα διαρκέσει πέντε χρόνια, θα κατασκευαστούν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας “Foca” και “Paunci”.

Η υλοποίηση αυτού του στρατηγικά σημαντικού έργου υποδομής του HPP “Buk Bijela” με φράγμα σκυροδέματος ύψους 57 μέτρων, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ 93,52 μεγαβάτ και την αναμενόμενη ετήσια παραγωγή 332-gigawatt ώρες, περίμενε 50 χρόνια.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την ιδέα της κατασκευής ενός φράγματος σε αυτήν την περιοχή. Η υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε Bisera Turković δήλωσε ότι η Σερβία θα μπορούσε να έχει «νομικά προβλήματα» λόγω αυτού του έργου.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Σερβίας πρέπει να γνωρίζουν ότι ξεκινώντας το κατασκευαστικό έργο του HPP Buk Bijela, το οποίο δεν έχει την έγκριση του κράτους της Β-Ε και το οποίο είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε, διακινδυνεύουν όχι μόνο με οικονομικές απώλειες αλλά και θα βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Β-Ε είναι έτοιμη να δεχτεί όλες τις επενδύσεις και τα κοινά έργα που είναι προς το συμφέρον των πολιτών και των δύο χωρών, αλλά μόνο με το σεβασμό του Συντάγματος, του νόμου και των θεσμών της Β-Ε », δήλωσε η Turković.

Κάλεσε τις αρχές της Δημοκρατίας της Σερβίας να επιστρέψουν τη συνεργασία στο διακρατικό πλαίσιο και στο πλαίσιο των δηλωμένων θέσεων σχετικά με τον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

«Οι αρχές της οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (RS) αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζουν να διαθέτουν κρατική περιουσία, δηλαδή τις δυνατότητες του ποταμού Drina. Θέλω να πιστεύω ότι η Σερβία δεν υποστηρίζει τέτοιες παράνομες δραστηριότητες και ότι δεν θα επενδύσει τα χρήματα των φορολογουμένων της σε έργα που παραβιάζουν τους νόμους και τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας », κατέληξε η Turković./ibna