Κροατία: Οι τοπικές εκλογές έφεραν μερικές εκπλήξεις, αλλά τίποτα το απρόσμενο

Κροατία: Οι τοπικές εκλογές έφεραν μερικές εκπλήξεις, αλλά τίποτα το απρόσμενο

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εκλογική Επιτροπή της Κροατίας, οι δήμαρχοι τεσσάρων πρωτευουσών της επαρχίας εξασφάλισαν άλλη μια τετραετή θητεία ήδη από τους πρώτους γύρους των τοπικών εκλογών, ενώ 11 υποψήφιοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν άλλη μια θητεία στην εκλογή της 30ης Μαΐου.

Για τη χώρα, η πιο ενδιαφέρουσα κατάσταση ήταν στην πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ, όπου δύο υποψήφιοι θα πάνε στον δεύτερο γύρο, ο Tomislav Tomašević («Možemo» «Ζάγκρεμπ je naš» συνασπισμός –  «Μπορούμε» και «το Ζάγκρεμπ είναι το δικό μας» ) και ο Miroslav Škoro από το Homeland Party. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το «Možemo» είναι ένας συνασπισμός πράσινης-αριστεράς και το Κόμμα Homenald βρίσκεται στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Ο Tomašević είναι ένα είδος έκπληξης επειδή ο συνασπισμός «Možemo» ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και τώρα είναι το πολιτικό θέμα που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά στην πολιτική σκηνή στην Κροατία. Οι εκλογές στο Ζάγκρεμπ ήταν ενδιαφέρουσες επειδή ο πρώην δήμαρχος, Milan Bandić, πέθανε πρόσφατα μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στο αξίωμα.

Από τις άλλες πόλεις, ο Zoran Gregurović της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) θα παραμείνει ο δήμαρχος της Krapina μετά τη λήψη του 59,56% των ψήφων. Ο Ivica Kirin του HDZ θα παραμείνει στην έδρα του δήμου στο Virovitica, κερδίζοντας το 51,53% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Ο Mišel Jakšić από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) θα συνεχίσει ως δήμαρχος της Koprivnica αφού κέρδισε το 59,17% των ψήφων την Κυριακή.

Η Bjelovar είναι επίσης η πόλη που θα ηγηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια από τον κατεστημένο δήμαρχο, Dario Hrebak του Κροατικού Κοινωνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (HSLS), ο οποίος έλαβε ένα πειστικό 66,86% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Στη Velika Gorica, τη μεγαλύτερη πόλη της κομητείας του Ζάγκρεμπ, ο νυν δήμαρχος Krešimir Ačkar, με την υποστήριξη του συνασπισμού υπό την ηγεσία της HDZ, έλαβε 50,1% των ψήφων και θα παραμείνει στην δημαρχία για άλλα τέσσερα χρόνια.

Το HDZ θα έχει επίσης δήμαρχο στο Požega, όπου ο Željko Glavić κέρδισε το 51,13% των ψήφων.

Έντεκα νυν δήμαρχοι αναζητούν άλλη μια θητεία σε επαναληπτικές εκλογές.

Στο Vukovar, ο σημερινός δήμαρχος Ivan Peneva (Ανεξάρτητη Λίστα) κέρδισε το 43,8% των ψήφων και θα αντιμετωπίσει τον Nikola Mažar του HDZ, ο οποίος έλαβε 24,81% στον αγώνα της 30ης Μαΐου.

Ο νυν δήμαρχος του Šibenik,  από το HDZ Željko Burić (46,63%), θα αντιμετωπίσει τον Tonči Restović του SDP (18,94%), όπως και ο δήμαρχος του HDZ στο Zadar, Branko Dukić (38,47%), τον Marko Vučetić του SDP (26,32%).

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα, το Dubrovnik θα επιλέξει τον δήμαρχό του μεταξύ του εκπροσώπου του HDZ Mate Franković (36,87%) και του αντιπάλου του Pero Vićan της Δημοκρατικής Συνέλευσης του Ντουμπρόβνικ (DDS) που κέρδισε το 13,54% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Ο Damir Mandić του HDZ (47,79%) θα επιδιώξει άλλη μια θητεία ως δήμαρχος του Karlovac σε μια αντιπαράθεση με τον Davor Petračić του SDP (33,35%) και στο Sisak, η κατεστημένη Kristina Ikić Baniček του SDP (39,55%) θα ανταγωνιστεί τους HDZ Željka Josić (33,61%)./ibna