Τουρκία: Επικοινωνία Erdogan-Rouhani για την Παλαιστίνη- Ενότητα από τον ΟΙΣ ζήτησε ο Çavuşoğlu

Τουρκία: Επικοινωνία Erdogan-Rouhani για την Παλαιστίνη- Ενότητα από τον ΟΙΣ ζήτησε ο Çavuşoğlu

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Ιρανός ομόλογός του Hasan Rouhani είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή όπου συζήτησαν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με δήλωση της Τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών, ο Erdogan είπε στο Rouhani ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει σοβαρή στάση ενάντια στα ισραηλινά χτυπήματα που στοχεύουν την Παλαιστίνη.

Η παγκόσμια κοινότητα, είπε ο Erdogan, πρέπει να στείλει στο Ισραήλ ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής απέναντι σε απερίσκεπτες επιθέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο για τον ισλαμικό κόσμο να υιοθετήσει έναν ενιαίο λόγο και δράση κατά των ισραηλινών επιθέσεων.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για τις διμερείς σχέσεις κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ανέφερε η δήλωση.

Çavuşoğlu: Ώρα να δείξουμε ενότητα κι αποφασιστικότητα στην Παλαιστίνη

Είναι καιρός να δείξουμε ενότητα και αποφασιστικότητα στην Παλαιστίνη, και η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει οποιοδήποτε απαραίτητο βήμα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Çavuşoğlu σε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) την Κυριακή.

Στην εικονική συνάντηση όπου συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ο Çavuşoğlu είπε ότι το Ισραήλ στοχεύει επίσης μέλη του Τύπου και ότι οι μισοί από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο Çavuşoğlu είπε ότι η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να προστατεύει τους Παλαιστίνιους αμάχους, και ο ΟΙΣ έχει μεγάλη ευθύνη σε αυτό το πλαίσιο.

Τόνισε επίσης τη σημασία του διεθνούς μηχανισμού προστασίας για τους Παλαιστίνιους πολίτες σύμφωνα με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2018.

Δηλώνοντας ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να καθιερωθεί με τις οικονομικές και στρατιωτικές συνεισφορές των εθελοντριών χωρών, ο Çavuşoğlu δήλωσε επίσης ότι οι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που έχουν κριθεί ένοχοι για παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει έναν ειδικό ρόλο.

Τόνισε ότι οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ το έχουν ενθαρρύνει, προσθέτοντας: «Πρέπει να υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό. Δεν πρέπει να υπάρχουν άλλες σκέψεις. Είναι καιρός να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Η ummah (μουσουλμανική κοινότητα) αναμένει από την ηγεσία και το θάρρος μας, και η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό, τι χρειάζεται.»/ibna