Κροατία: Πραγματοποιήθηκε το πρώτο πείραμα «μετά Covid party»

Κροατία: Πραγματοποιήθηκε το πρώτο πείραμα «μετά Covid party»

Το εστιατόριο Zagreb “Rooftop Lateral” το βράδυ της Πέμπτης φιλοξένησε το πρώτο πιλοτικό project μιας έρευνας για την ιδιωτική επιχειρηματική εκδήλωση, αναφέρει η HRTurizam.

Ο στόχος ήταν να αποδειχθεί ότι η συγκέντρωση είναι ασφαλής και, στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τον παλιό κανονικό τρόπο ζωής. Περίπου ενενήντα προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε αυτό το είδος έρευνας. Ο εμπνευστής του έργου είναι η Ανεξάρτητη Ένωση Τροφίμων, με τη μεγάλη υποστήριξη της Κροατικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και του Κροατικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, Žaklina Troskot, επισήμανε ότι το έργο έχει προετοιμαστεί από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και είναι πολύ περήφανοι που πραγματοποιήθηκε η ιδέα τους. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν εμβολιαστεί δύο φορές και μετά από μια εβδομάδα, θα υποβληθούν σε δοκιμές. “Εάν τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά, η εστίαση θα επανέλθει σύντομα στο φυσιολογικό, καθώς και άλλες σχετικές βιομηχανίες, οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από τότε που ορισμένες από αυτές έχουν κλείσει για 15 μήνες”, είπε.

Ο επιδημιολόγος στο Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, PhD Dijana Mayer, τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, διότι ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών θα απλοποιήσει σημαντικά τη ζωή και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα των ανθρώπων.

Οι επιδημιολογικοί περιορισμοί έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη για πολλούς, και μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα στη βιομηχανία φιλοξενίας. Η μείωση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία φιλοξενίας κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 είναι 55,5%.

Η βιομηχανία εκδηλώσεων έχει μειωθεί κατά 90% από την αρχή της πανδημίας. Μόνο πέρυσι, περισσότερα από 100 φεστιβάλ ακυρώθηκαν, που προσέλκυαν  περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες από όλο τον κόσμο στην Κροατία κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Unison, αυτή η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 6,3% του ΑΕΠ της Κροατίας και απασχολεί περίπου 17.000 άτομα. Μόνο το 50-60% των εταιρειών και των υπαλλήλων που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μέχρι την πανδημία θα παραμείνει.

Το Σάββατο, το δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο “Riverside Golf Club” του Ζάγκρεμπ – μια προσομοίωση μιας γαμήλιας τελετής με ζωντανή παράσταση από μια μπάντα, η οποία αναμένεται να έχει περισσότερους από 100 συμμετέχοντες. Σε αντίθεση με το πρώτο πείραμα, τρεις ομάδες επισκεπτών συμμετέχουν στην εκδήλωση του Σαββάτου – εμβολιασμένοι, ελεγμένοι (την προηγούμενη μέρα στο CNIPH) και άτομα που έχουν ήδη αναρρώσει από το COVID-19.

Όπως και η πρώτη ομάδα, οι προσκεκλημένοι από τη γαμήλια τελετή θα ελεγχθούν μια εβδομάδα μετά την εκδήλωση. Το ευνοϊκό αποτέλεσμα και των δύο δοκιμών θα είναι σίγουρα σημαντικό στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη δυνατότητα ανοίγματος τροφοδοσίας και άλλων βιομηχανιών, τηρώντας παράλληλα ορισμένες προϋποθέσεις που ορίζονται από την έδρα πολιτικής προστασίας της Δημοκρατίας της Κροατίας./ibna