Σλοβενία: Ο Υπουργός Εξωτερικών Logar συμμετείχε στην συνάντηση της C5

Σλοβενία: Ο Υπουργός Εξωτερικών Logar συμμετείχε στην συνάντηση της C5

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Anže Logar, συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της πρωτοβουλίας Central 5 για να συζητήσουν την πιθανή χαλάρωση των συνοριακών περιορισμών για τον Covid-19 κατά τη θερινή περίοδο. Συμφώνησαν ότι ο συντονισμός και η αλληλοενημέρωση για τα μέτρα είναι αναγκαία, έτσι ώστε η κυκλοφορία ανθρώπων και επιχειρηματιών να μην περιορίζεται υπερβολικά.

Οι υπουργοί από την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία ​​συζήτησαν στη Μπρατισλάβα τις δυνατότητες σύναψης διμερών ή περιφερειακών συμφωνιών για τη διέλευση των συνόρων και ενέκριναν ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που θα το καθιστούσε πιο εύκολο, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας μετά τη συνάντηση .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg αξιολόγησε ότι είναι πολύ σημαντικό η ζωή να επανέλθει στο φυσιολογικό όσο το δυνατόν περισσότερο πριν από το καλοκαίρι, κάτι που θα ήταν δυνατό με το πιστοποιητικό και τον εμβολιασμό, ανέφερε το αυστριακό πρακτορείο Τύπου APA.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ivan Korčok, ο οποίος φιλοξένησε τη συνάντηση, συμφώνησε ότι η κινητικότητα ήταν απαραίτητη και είπε ότι «σήμερα είμαστε και πάλι κοντά στο άνοιγμα και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα είναι για καλά».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της άτυπης ομάδας των πέντε χωρών της Κεντρικής Ευρώπης συμφώνησαν ότι έως ότου εφαρμοστεί πλήρως ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό στην ΕΕ, θα χρειαστούν περιφερειακές και διμερείς συμφωνίες για την αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Ο ΥΠΕΞ της Σλοβενίας Logar παρουσίασε επίσης τις προτεραιότητες της επικείμενης σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε κρίσεις, καθώς και της ανάπτυξης των διατλαντικών σχέσεων και της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ανακοίνωσε την επίσκεψη τριών υπουργών Εξωτερικών της πρωτοβουλίας στις πρωτεύουσες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στα τέλη Μαΐου ως έκφραση υποστήριξης για τις προοπτικές ένταξης στην ΕΕ της περιοχής, πρόσθεσε το υπουργείο της Σλοβενίας.

Οι υπουργοί συνομίλησαν επίσης για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ζήτησαν συνεπή εφαρμογή των υφιστάμενων πέντε κατευθυντήριων αρχών./ibna