Κροατία: Ο Grlić Radman συζήτησε τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου στη Β-Ε με τον αντιπρόεδρο της ΒτΛ Čović

Κροατία: Ο Grlić Radman συζήτησε τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου στη Β-Ε με τον αντιπρόεδρο της ΒτΛ Čović

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Gordan Grlić Radman συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Λαών (ΒτΛ) της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Dragan Čović.

Τα κύρια θέματα της συνάντησης ήταν οι μεταρρυθμίσεις στη Β-Ε, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων στον εκλογικό νόμο, της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στη χώρα, του κοινού αγώνα κατά του COVID-19 και της εντατικοποίησης της μετα-πανδημικής οικονομικής συνεργασίας.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ισότητας και της μη διάκρισης των τριών συστατικών λαών, ιδίως των Κροατών, προωθώντας έτσι τη Β-Ε προς την κατεύθυνση της ένταξης στην ΕΕ.

Ο Grlić Radman επανέλαβε τη θέση που παρουσίασε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 10ης Μαΐου σχετικά με τη σημασία της ισότητας των τριών συνιστωσών λαών, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ιδέα ήταν ζωτικής σημασίας για μια λειτουργική Β-Ε. Πρόσθεσε ότι ήταν απαράδεκτο ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες να αναιρούν και να υπονομεύουν αυτές τις θεμελιώδεις έννοιες. Ο υπουργός τόνισε ότι ο διάλογος σε όλο το πολιτικό φάσμα της Β-Ε πρέπει να βασίζεται σε πλήρη και αναμφισβήτητο σεβασμό για την ισότητα, την εκλογική περιφέρεια και τη νομιμότητα της εκπροσώπησης, ο οποίος θα συνεχίσει να επισημαίνεται στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας στο δελτίο τύπου.

Επιπλέον, ο Grlić Radman δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της σταθερότητας και της λειτουργικότητας της Β-Ε και ότι ο πολιτικός διάλογος εντός της χώρας θα πρέπει να βασίζεται σε ευρωπαϊκές αξίες, έτσι ώστε οι Κροάτες να μπορούν να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους όπως όλοι οι άλλοι πολίτες της Β-Ε. Αυτό θα επιταχύνει το ταξίδι της χώρας στην ΕΕ και θα επικεντρώνεται περισσότερο σε οικονομικά θέματα.

Οι Grlić Radman και Čović συμφώνησαν ότι η συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι σημαντική προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στην υγεία και να στραφεί προς την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη. Συζητώντας τον αντίκτυπο του COVID-19 στην κοινωνία, ο Čović ευχαρίστησε την Κροατία για τη δωρεά του εμβολίου στη Β-Ε./ibna