Η Σλοβενία ​​συνεχίζει την χαλάρωση των μέτρων

Η Σλοβενία ​​συνεχίζει την χαλάρωση των μέτρων

Η σλοβενική κυβέρνηση χαλάρωσε αρκετούς από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ορίου των συγκεντρώσεων σε 50 άτομα και της χαλάρωσης των περιορισμών στη φιλοξενία, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Επίσης επέκτεινε την κατάσταση της επιδημίας Covid-19 για άλλες 30 ημέρες από τις 17 Μαΐου.

Το ανώτατο όριο για τις οργανωμένες δημόσιες εκδηλώσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις μέσα και έξω θα αυξηθεί από τους 10 έως τους 50 από τις 15 Μαΐου.

Κατ’ εξαίρεση, περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες θα επιτρέπονται υπό όρους που θα καθορίζονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ) αφού έχουν πάρει την έγκρισή του.

Επιπλέον, πολλά διατάγματα έχουν αλλάξει για να επιτρέψουν στις πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις να ανοίξουν ξανά με 50% χωρητικότητα για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουν κάνει τεστ ή έχουν αναρρώσει από το Covid-19.

Το όριο χωρητικότητας στο 50% θα ισχύει επίσης για τους κινηματογράφους και τις εκκλησίες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Aleš Hojs στο STA.

Μια περαιτέρω χαλάρωση είναι ότι θα καταστεί δυνατή και πάλι η διακοπή της καραντίνας που επιβλήθηκε κατά την είσοδο στη χώρα μετά από πέντε ημέρες με αρνητικό τεστ PCR.

Εν τω μεταξύ, οι επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας για ιδρύματα φιλοξενίας επεκτείνονται μεταξύ 5 π.μ. και 10 μ.μ. Τώρα είναι από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

Ενώ τα εσωτερικά τραπέζια θα πρέπει ακόμη να απέχουν τρία μέτρα, η απόσταση μεταξύ των ατόμων που κάθονται στο ίδιο τραπέζι δεν καθορίζεται πλέον, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομίας.

Επιπλέον, ο κανόνας 4 ανά τραπέζι δεν θα ισχύει πλέον για οικογένειες με παιδιά έως 18 ετών.

Ο κανόνας ενός πελάτη ανά 20 τ.μ. δεν θα ισχύει πλέον για παιδιά έως 18 ετών όταν συνοδεύονται από γονέα ή τροφό ή για άτομα που πρέπει να συνοδεύονται.

Τα κάμπινγκ θα επιτρέπεται να ανοίγουν έως και με το 70% των διαθέσιμων μονάδων, από τις 30 μονάδες αυτήν τη στιγμή.

Τα καζίνο και οι αίθουσες τυχερών παιχνιδιών επιτρέπεται επίσης να ανοίξουν ξανά μεταξύ 5 π.μ. και 10 μ.μ. για επισκέπτες που μπορούν να προσκομίσουν απόδειξη εμβολιασμού, αρνητικού τεστ ή ανάρρωσης από τον Covid-19. Οι αίθουσες παιχνιδιών μπορούν να έχουν χωρητικότητα έως και 50%.

Η χαλάρωση θα ωφελήσει επίσης την εκπαίδευση, καθώς τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα για όλους τους μαθητές, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται πλέον να εναλλάσσονται μεταξύ προσωπικής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Επιπλέον, οι φοιτητές των πανεπιστημίων θα μπορούν να παρακολουθήσουν διαλέξεις με φυσική παρουσία από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Οι μάσκες προσώπου παραμένουν υποχρεωτικές εκτός από τα μαθήματα φυσικής αγωγής. Επομένως, παραμένει το εβδομαδιαίο τεστ σε ισχύ για το προσωπικό, εκτός από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από το Covid-19.

Η χαλάρωση έρχεται μετά την είσοδο της Σλοβενίας στην κίτρινη βαθμίδα των λοιμώξεων Covid-19 καθώς οι νοσηλείες μειώθηκαν κάτω από τις 500 και ο μέσος όρος για 7 μέρες των νέων λοιμώξεων είναι κάτω των 600.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επέκτεινε την επιδημία Covid-19 για άλλες 30 ημέρες μετά τις 17 Μαΐου, καθώς όλες οι στατιστικές στις περιοχές της χώρας εξακολουθούν να έχουν συχνότητα περιστατικών πάνω από το καθορισμένο όριο για την επιδημία.

Η κυβέρνηση κήρυξε την χώρα σε κατάσταση πανδημίας για δεύτερη φορά στις 19 Οκτωβρίου και την επέκτεινε για 30 ημέρες κάθε φορά. Το πρώτο κύμα της πανδημίας τέθηκε σε ισχύ για 80 ημέρες, από τις 12 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου./ibna