Η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε λύσεις που σημαίνουν φιλία, πρόοδο και οικονομία

Η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε λύσεις που σημαίνουν φιλία, πρόοδο και οικονομία

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, με την ευκαιρία της συμμετοχής του Zoran Zaev στο Forum των Δελφών.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών σημείωσαν την πρόοδο στην εφαρμογή των υποχρεώσεων βάσει της συμφωνίας Πρεσπών και από τις δύο πλευρές και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για πλήρη και ομαλή περαιτέρω εφαρμογή. Συνήχθη το συμπέρασμα ότι η Συμφωνία Πρεσπών έφερε λύσεις που σημαίνουν φιλία, πρόοδο και οικονομία.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Zoran Zaev ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα σύμμαχος στον οποίο μπορούν να βασίζονται οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Το κοινό συμπέρασμα των πρωθυπουργών ήταν ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει περισσότερο στην ευρωπαϊκή πορεία και ότι οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν μια ώρα νωρίτερα.

Η χώρα έχει δείξει ότι έχει σοβαρή ικανότητα να συνάπτει και να εκπληρώνει συμφωνίες φιλίας, συμφώνησαν Μητσοτάκης και Zaev.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε στη συνάντηση ότι δεν υπάρχει επιλογή αποσύνδεσης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας όσον αφορά την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συζήτησαν την ενίσχυση των δυνατοτήτων οικονομικής συνεργασίας, καθώς και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τη συνεργασία μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο χωρών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους, η Ελλάδα χαιρετίζει και υποστηρίζει σοβαρά την απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας να επενδύσει στα έργα φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Zoran Zaev ότι από αύριο, 14 Μαΐου 2021, θα ανοίξει το συνοριακό πέρασμα των “Ευζώνων” για όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που έχουν αρνητικό τεστ PCR, γραπτή απόδειξη ότι έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου κατά του COVID-19 ή θετικό αποτέλεσμα για αντισώματα.

Νωρίτερα ο Zoran Zaev μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δηλώνοντας ότι δημιουργείται αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018, η οποία επέτρεψε στη Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης για ένταξη στην ΕΕ. “Είμαστε σύμμαχοι και είναι τιμή να έχουμε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να φυλάσσουν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι αυτός και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν οικοδομήσει μια πολύ καλή σχέση και συνεργασία και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στείλει προμήθειες αξίας 2,6 εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία. «Είμαστε μια αναπτυσσόμενη χώρα και χρειαζόμαστε βοήθεια και η Ελλάδα την προσέφερε πρώτη», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις της Βουλγαρίας για την ένταξή της στην ΕΕ, ο ηγέτης της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι το πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δημιουργήθηκε από την άλλη πλευρά, και μια διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ τους θα παρέχει αυτό το βήμα προς την επίλυση, το οποίο θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Ο Zaev ανέφερε επίσης τη σχέση του με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τον οποίο υπογράφηκε η Συμφωνία Πρεσπών και είπε ότι παραμένουν καλοί φίλοι και είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και συνεργασίες./ibna