Η Ισπανία στηρίζει τη Βόρεια Μακεδονία στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ισπανία στηρίζει τη Βόρεια Μακεδονία στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, δέχθηκε την Τετάρτη τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, στο Παλάτι της Moncloa, με τον οποίο είχε γεύμα εργασίας. Είναι η πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας στη Ισπανία στα τριάντα χρόνια ζωής της δημοκρατίας, την οποία η Ισπανία υποστηρίζει στην Ευρωπαϊκή της πορεία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που η Ισπανία πολλαπλασιάζει το ενδιαφέρον της για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και συμπίπτει με τις επισκέψεις στην Ισπανία του Σέρβου υπουργού Άμυνας και του Κροάτη υπουργού Εξωτερικών.

Ο Sánchez μετέφερε στον Zaev τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον κοινό αγώνα κατά της πανδημίας και χαιρέτησε τη νέα αποστολή μέσω COVAX 650.000 δόσεων του εμβολίου Pfizer / Biontech στην περιοχή, 120.000 εκ των οποίων αντιστοιχούν στη Βόρεια Μακεδονία, επιτρέποντας την επιτάχυνση του εμβολιασμού στη χώρα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών υπήρξε επίσης η ενεργός υποστήριξη της Ισπανίας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει νέα ώθηση στην επέκτασή της στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Sánchez αναγνώρισε τις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας στην πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή του δικαστικού συστήματος και την πρόοδο που σημειώθηκε στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπενθύμισε επίσης ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν πολύ θετική και πρέπει να διατηρήσει τη δυναμική της, ειδικά στις μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, οι δύο ομόλογοι ασχολήθηκαν με την εξαιρετική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, με τακτικές συναντήσεις στο υψηλότερο επίπεδο, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Μαδρίτη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ισπανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης διερεύνησαν τρόπους συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας που η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επιδιώκει να προωθήσει μέσω νέων επενδύσεων και στους οποίους ηγούνται οι ισπανικές εταιρείες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η επεξεργασία νερού και οι σιδηροδρομικές υποδομές.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, δημοσιοποίησε ένα μήνυμα μέσω βίντεο προς τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, όπου μεταξύ άλλων επανέλαβε τη στήριξη της Ισπανίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας./ibna