Β-Ε: Η SIPA συνέλαβε άτομο που είναι ύποπτο για χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων

Β-Ε: Η SIPA συνέλαβε άτομο που είναι ύποπτο για χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων

Ενεργώντας σε συντονισμό και συνεργασία με τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Εισαγγελίας της Β-Ε, αστυνομικοί της Κρατικής Υπηρεσίας Έρευνας και Προστασίας (SIPA), κατά την άφιξή τους στη Β-Ε, συνέλαβαν την ύποπτη Sena Hamzabegović (1960) από την Tuzla, πολίτη της Β-Ε και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Η Hamzabegović συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Tuzla, αμέσως μετά την άφιξή της στη Β-Ε. Η ύποπτη βρίσκεται υπό έρευνα για εγκληματικές πράξεις χρηματοδότησης τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 202δ. Του Ποινικού Κώδικα της Β-Ε.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Εισαγγελέα της Β-Ε, κατά την περίοδο από το 2013, η Hamzabegović, στέλνοντας χρήματα και άλλη οικονομική υποστήριξη, καθώς και με άλλους τρόπους, παρείχε υποστήριξη στους πολίτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης που έμειναν σε ξένα πεδία μάχης στο Συρία και Ιράκ, στις δομές του λεγόμενου ISIS. Μεταξύ άλλων, έστειλε τα χρήματα στον σύζυγό της, ο οποίος είχε σημαντική θέση και ρόλο στις τρομοκρατικές δομές που συνδέονται με το «ISIS», μια οργάνωση που κηρύχθηκε τρομοκρατική από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο σύζυγος της Sena Hamzabegović εξακολουθεί να δρα και η αναζήτηση για αυτόν ανακοινώθηκε από την αστυνομία της Β-Ε και της Κροατίας.

Μετά την σύλληψη στην Tuzla, αναζητήθηκαν οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποίησε η ύποπτη.

Η Εισαγγελία της Β-Ε και οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί ασφαλείας και τα ιδρύματα στη Β-Ε και στο εξωτερικό, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συγκέντρωσαν πληροφορίες για παράνομες δραστηριότητες των υπόπτων.

Εντός της νόμιμης προθεσμίας, που είναι 72 ώρες για εγκληματικές πράξεις τρομοκρατίας, η ύποπτη θα παραδοθεί στην Εισαγγελία της Β-Ε για περαιτέρω διερεύνηση./ibna