Σλοβενία: Ο Janša δεν θέλει να παραλάβει δικαστική αλληλογραφία

Σλοβενία: Ο Janša δεν θέλει να παραλάβει δικαστική αλληλογραφία

Η σλοβενική εφημερίδα Dnevnik αναφέρει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λιουμπλιάνα κατέφυγε στην πρόσληψη ντετέκτιβ για να προσπαθήσει να παραδώσει δικαστική αλληλογραφία στον πρωθυπουργό Janez Janša, ο οποίος δεν παραλαμβάνει αλληλογραφία σχετικά με την υπόθεση της γης στην κοιλάδα Trenta.

Έως ότου ο Janša  παραλάβει την αλληλογραφία, το δικαστήριο δεν μπορεί να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα της υπεράσπισης για αποκλεισμό μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου.

Τα έγγραφα που το δικαστήριο θέλει να παραδώσει στον Janša σχετίζονται με το αίτημα αποκλεισμού των δικαστών.

Μετά το πρώτο αίτημά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Janša υπέβαλε άλλα δύο αιτήματα, οπότε το δικαστήριο πρέπει να παραδώσει επιτυχώς και τις τρεις απαντήσεις πριν συνεχίσει τη διαδικασία.

Η Ειδική Εισαγγελία κατέθεσε μήνυση εναντίον του Janša για κατάχρηση εξουσίας τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από πέντε χρόνια έρευνας.

Επίσης κατηγορούνται ο Branko Kastelić, πρώην πρόεδρος της εταιρείας Imos, και ο Klemen Gantar, πρώην διευθυντής της Eurogradnje.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που έλαβε ο Dnevnik, το δικαστήριο δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδώσει την αλληλογραφία στο Kastelić και στον Gantar.

Η υπόθεση συνδέεται με οικόπεδο στην κοιλάδα Trenta στις Άλπεις που ο Janša αγόρασε το 1992 και πούλησε το 2005, όταν ήταν πρωθυπουργός για πρώτη φορά, με περίπου 131.000 ευρώ, σχεδόν εννέα φορές την τιμή που πλήρωσε .

Ο αγοραστής, ο ιδιοκτήτης ακινήτων Eurogradnje, στη συνέχεια πούλησε το οικόπεδο, τη γη κατά μήκος ενός ποταμού προσβάσιμου μόνο μέσω μιας γέφυρας για πεζούς, για 146.000 ευρώ το 2005 σε άλλη εταιρεία, την Imos. Την ίδια χρονιά, η Imos πούλησε στον Janša ένα διαμέρισμα τριών δωματίων στο κέντρο της Λιουμπλιάνα έναντι 236.100 ευρώ.

Η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι η Eurogradnje πλήρωσε επιπλέον 100.000 ευρώ για το οικόπεδο από όσο άξιζε, το οποίο στη συνέχεια συνυπολογίστηκε στην τιμή του διαμερίσματος.

Όταν η Imos χρεοκόπησε, η αξία του οικοπέδου εκτιμήθηκε επίσημα στα 17.655 ευρώ, αλλά στη συνέχεια το οικόπεδο πωλήθηκε για 127.500 ευρώ σε μια δημοπρασία που κέρδισε ο Damjan Podjed.

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2018, o Podjed πούλησε το οικόπεδο σε άλλο άτομο έναντι 140.000 ευρώ. Ούτε ο Podjed ούτε ο τελικός αγοραστής εμφανίζονται μεταξύ των υπόπτων προς το παρόν.

Ο Janša αρνήθηκε κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς για ατασθαλίες από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν στα ΜΜΕ το 2011. Τόνισε ότι έχει κερδίσει αρκετά χρήματα στην καριέρα του από μισθούς και πολλά βιβλία best seller και έχει καταρρίψει τους ισχυρισμούς ως μέρος μιας συνωμοσίας ανθρώπων πίσω από τα παρασκήνια για να τον απομακρύνουν από την πολιτική./ibna