Ελλάδα: Ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% για το 2022, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εαρινή της έκθεση

Ελλάδα: Ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% για το 2022, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εαρινή της έκθεση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα επάνω τις εαρινές προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας την Τετάρτη, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6,0% το 2022. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, στην έκθεση για τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, ανέφερε ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε μια βαθιά ύφεση το 2020 (-8,2%).

«Ο τουρισμός και γενικότερα ο τομέας των υπηρεσιών χτυπήθηκε ιδιαίτερα. Ωστόσο, τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση στηρίζοντας την απασχόληση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με την ισχυρή τόνωση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αναμένεται να βοηθήσουν στην εκκίνηση της οικονομίας στο μέλλον», τονίζει η Επιτροπή», αναφέρει η Επιτροπή στην έκθεση.

Τα μέτρα στήριξης κατάφεραν να αποτρέψουν τις απολύσεις μεγάλης κλίμακας των εργαζομένων, διατηρώντας την ανεργία στο 16,3% του εργατικού δυναμικού, ενώ η απασχόληση μειώθηκε λόγω των χαμηλότερων προσλήψεων στον τομέα του τουρισμού. Η έκθεση σημειώνει ότι η πρόοδος στην προσπάθεια εμβολιασμού στην Ελλάδα θα επιτρέψει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, συμβάλλοντας στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα το 2022, ενώ στο δεύτερο μισό του 2021 αναμένεται αύξηση των επενδύσεων λόγω της έναρξης των στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,1% φέτος και κατά 6,0% το 2022.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στα 16,3% του εργατικού δυναμικού φέτος και να μειωθεί ελαφρώς στα 16,1% το 2022, ενώ το ποσοστό πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει ελαφρώς αρνητικό φέτος και να ανακάμψει το 2022.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναμένεται να αυξηθεί σε 10% του ΑΕΠ φέτος, από 9,7% το 2020, αλλά το ονομαστικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί σε 3,2% του ΑΕΠ το 2022. Το δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται να αυξηθεί στα 209% του ΑΕΠ φέτος και να μειωθεί στο 202% του ΑΕΠ το 2022.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, δήλωσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι καλές, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός.

Συγκεκριμένα, ο Paolo Gentiloni ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,1% το 2021 και 6% το 2022, σημειώνοντας ότι αυτό είναι σημαντικό για μία χώρα για την οποία οι επιπτώσεις από τις δυσκολίες διεθνώς στον τομέα του τουρισμού, είναι ιδιαίτερα αισθητές.

«Αυτή η επίπτωση στον τομέα του τουρισμού ελπίζουμε ότι θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, με μια πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν, όμως δεν θα ακυρωθεί εντελώς», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Από αυτήν την άποψη οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία είναι καλές, αν και λίγο χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των ελληνικών Αρχών, λόγω της μεγάλης βαρύτητας που δώσαμε στις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Τέλος, ο επίτροπος Οικονομίας, τόνισε ότι η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ισχύει και για τους στόχους του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι ξεκινάει μια σημαντική περίοδος δραστηριότητας για την Ελλάδα για την ανάκαμψη της οικονομίας της./ibna