Βουλγαρία: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση ενώπιον του Προέδρου Radev

Βουλγαρία: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση ενώπιον του Προέδρου Radev

Με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Stefan Yanev, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας ορκίστηκε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Rumen Radev χαιρέτησε τους νέους υπουργούς για το θάρρος τους να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης του κράτους στην τρέχουσα δύσκολη κατάσταση. Ο Πρόεδρος προειδοποίησε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το περιμένουν δύσκολοι μήνες και η κληρονομιά της κυβέρνησης του Boyko Borissov.

«Δεν δίνω κενές υποσχέσεις, αλλά θα κάνω πάν το δυνατόν για να εργαστώ τίμια και προς το συμφέρον της κοινωνίας», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Stefan Yanev.

Ως κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο Stefan Yanev ανέφερε τη διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και την αρχή της επίλυσης των συσσωρευμένων προβλημάτων της Βουλγαρίας.

«Αν και υπηρεσιακή, η κυβέρνηση έχει τη φιλοδοξία να είναι κυβέρνηση της δημοκρατικής ενότητας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Rumen Radev. «Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προέρχονται από την αριστερά, το κέντρο και τη δεξιά, υπάρχουν πολιτικά ουδέτεροι ειδήμονες, επαγγελματίες, εμπειρογνώμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εκφραστές της κοινωνικής δυσφορίας, καθώς και προσωπικότητες από τους ακαδημαϊκούς κύκλους. Η κυβέρνηση αυτή αποδεικνύει ότι, αν και δεν έγινε πράξη στην 45η Βουλή, οι δημοκράτες διαφόρων χρωμάτων μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν γύρω από την αρχή μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Βουλγαρίας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η βραχύβια διάρκεια του τελευταίου βουλγαρικού κοινοβουλίου δεν ήταν μάταια. «Ακούστηκαν μακρόχρονα αποσιωπηθέντες απόψεις, το πνεύμα του κοινοβουλευτισμού και της ελευθερίας του λόγου αναζωογονήθηκε. Το 45ο κοινοβούλιο δεν εκπλήρωσε τις ελπίδες των πολιτών για μια νέα κυβέρνηση κι αυτό είναι ένα μάθημα για όλα τα κόμματα την παραμονή της νέας προεκλογικής εκστρατείας», προειδοποίησε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Rumen Radev./ibna