Çavuşoğlu: Τουρκία και Σαουδική Αραβία δεσμεύονται να διατηρήσουν τον διάλογο

Çavuşoğlu: Τουρκία και Σαουδική Αραβία δεσμεύονται να διατηρήσουν τον διάλογο

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία αποφάσισαν να συνεχίσουν τον διμερή διάλογό την επόμενη περίοδο, όπως ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Çavuşoğlu καθώς οι επικεφαλής διπλωμάτες των δύο χωρών πραγματοποίησαν «μια πολύ ανοιχτή και ειλικρινή συνάντηση» στην Jeddah.

Ο Çavuşoğlu και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud, συναντήθηκαν για συνομιλίες με στόχο να ξεπεραστεί η διαμάχη σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018 στην Κωνσταντινούπολη, που οδήγησε σε πικρές αντεγκλήσεις  και το μποϊκοτάζ των τουρκικών εμπορευμάτων από τη Σαουδική Αραβία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον αδερφό μου πρίγκιπα Faisal για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του. Πραγματοποιήσαμε μια πολύ ανοιχτή και ειλικρινή συνάντηση και ασχοληθήκαμε με τους προβληματικούς τομείς στη σχέση μας», δήλωσε ο Çavuşoğlu.

«Συζητήσαμε επίσης πώς να αυξήσουμε τη συνεργασία μας στις διμερείς σχέσεις και σε περιφερειακά θέματα. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον διάλογό μας», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι είχε προσκαλέσει τον Σαουδάραβα ομόλογό του να επισκεφθεί την Τουρκία για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθεί η απαραίτητη διεργασία για τη δημιουργία ισχυρότερων διμερών δεσμών.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την «επιθετικότητα» του Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Çavuşoğlu, αφού ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις θανατηφόρες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί άμεσα για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας και κατηγόρησε τις ισραηλινές ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. .

«Με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, δεν συζητήσαμε μόνο τους διμερείς μας δεσμούς, αλλά συζητήσαμε επίσης τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε εντός του ΟΙΣ, του Αραβικού Συνδέσμου και πέραν αυτού», είπε, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για απόφαση σχετικά με τις ισραηλινές επιθέσεις σε μια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν αρκεί να καταδικάζουμε (τη βία), η (μουσουλμανική) κοινότητα αναμένει από εμάς να κάνουμε κάποια βήματα», δήλωσε ο Çavuşoğlu. «Αυτά τα είδη επιθέσεων πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν πρέπει ποτέ να αποστρεφόμαστε από το όραμα των δύο κρατών.»

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και άλλων καταπιεσμένων ανθρώπων», πρόσθεσε.

Αργότερα, στο Twitter, ο Çavuşoğlu έγραψε ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να εργαστούν στα θετικά θέματα της κοινής τους ατζέντας και να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις.

«Συμφωνήθηκε με Υπουργό Εξωτερικών Faisal bin Farhan της Σαουδικής Αραβίας να εργαστούμε σε θετικά θέματα στην κοινή μας ατζέντα και να διεξάγουμε τακτικές διαβουλεύσεις.

«Η στενή μας συνεργασία θα συμβάλει στη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή» έγραψε ο Çavuşoğlu.

Ο Mevlut Çavuşoğlu πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, όπου μέσω ανάρτησης του στο Twitter έγραψε ότι θα συζητούσε «διμερείς σχέσεις και σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, ειδικά τις επιθέσεις στο τζαμί Al-Aqsa και την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, ήταν ήδη τεταμένες από την υποστήριξη της Άγκυρας προς το Κατάρ σε μια διαμάχη στον Κόλπο, ενώ βρέθηκαν σε κρίση όταν ο Khashoggi – επικριτής του de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Mohammed bin Salman δολοφονήθηκε από μια σαουδαραβική ομάδα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018./ibna