Β-Ε: Η συνοριακή αστυνομία αποτρέπει το λαθρεμπόριο καπνού

Β-Ε: Η συνοριακή αστυνομία αποτρέπει το λαθρεμπόριο καπνού

Μέλη της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε σε συνεργασία με αξιωματικούς της Αρχής Έμμεσης Φορολογίας της Β-Ε (ΙΤΑ), της Κρατικής Υπηρεσίας Έρευνας και Προστασίας (SIPA) και της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας της Β-Ε, σήμερα, στο Σεράγεβο, το Ανατολικό Σεράγεβο, τη Gradiška, την Prijedor, τη Banja Luka, υπό την επίβλεψη του Εισαγγελέα της Β-Ε, και σύμφωνα με τις εντολές του Δικαστηρίου της Β-Ε, πραγματοποίησαν την επιχειρησιακή δράση με την κωδική ονομασία “Shisha”.

Διεξάγονται ακόμη έρευνες σε 23 τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από υπόπτους, ύποπτα νομικά πρόσωπα, υπαλλήλους της ΙΤΑ Β-Ε, καθώς και την προσωρινή κατάσχεση εγγράφων από τις επίσημες εγκαταστάσεις της ΙΤΑ Β-Ε, με σκοπό την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων και αντικειμένων που είναι σημαντικά για ποινικές διαδικασίες, λόγω της ύπαρξης υπόνοιας ότι διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα, η πράξη «σε σύνδεση με σκοπό τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων» σύμφωνα με το άρθρο 249, παράγραφος 2. Ποινικού Κώδικα (ΠΚ), και σε σχέση με τα ποινικά αδικήματα “Κατάχρηση θέσης ή εξουσίας” από το άρθρο 220 του ΠΚ και το ποινικό αδίκημα “Τελωνειακής απάτης” από το άρθρο 216 του ΠΚ.

Αυτές οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην απόδειξη παράνομων δραστηριοτήτων κατά την εισαγωγή καπνού ναργιλέ, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Β-Ε, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα του Σεράγεβο. Κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων ύποπτων εισαγωγών, οι ύποπτοι διέπραξαν τελωνειακή απάτη, η οποία διευκολύνθηκε από αξιωματούχους της ΙΤΑ Β-Ε.

Αυτές οι παράνομες δραστηριότητες έβλαψαν τον προϋπολογισμό της Β-Ε κατά περισσότερο από 600.000 μάρκων Β-Ε αποφεύγοντας την καταβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Όσον αφορά την επιχείρηση αυτής της δράσης, ο Διευθυντής της Συνοριακής Αστυνομίας (ΣΑ) της Β-Ε Zoran Galić δήλωσε ότι η ΣΑ της Β-Ε λαμβάνει συνεχώς μέτρα και δραστηριότητες για την πρόληψη κάθε μορφής διασυνοριακού εγκλήματος και διεφθαρμένων πρακτικών και επενδύει όλες τις ικανότητές της για την προστασία των κρατικών συνόρων.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Κεντρικής Υπηρεσίας Ερευνών της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε για άλλη μια επιτυχημένη συνεχόμενη δράση, καθώς και την Αρχή Έμμεσης Φορολογίας, τον Κρατικό Οργανισμό Έρευνας και Προστασίας και την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Β-Ε για τη συνεργασία, και ιδιαίτερα την Εισαγγελία της Β-Ε για την επίβλεψη αυτής της επιχειρησιακής δράσης», δήλωσε ο διευθυντής Galić./ibna